Novela náhubkového zákona se zatím odsouvá

Praha - Poslanecká novela, která má zmírnit dopady náhubkového zákona, se možná nedočká včasného projednání ve sněmovně - poslanci ji totiž dnes odmítli zařadit na páteční program schůze. Pro návrh poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques bylo jen 20 ze 175 přítomných poslanců. Jacques se také nepodařilo zařadit 30. červen mezi významné dny nebo zabránit diskuzi o vyvěšování vlajek na budovách parlamentu.

Novela náhubkového zákona, kterou připravila Jacques spolu s Františkem Bublanem (ČSSD) nebo Františkem Laudátem (ODS), má umožnit některé informace zveřejnit, pokud to bude ve veřejném zájmu. O veřejný zájem by mělo podle skupiny poslanců jít třeba v případě politiků.

Jacques se nepovedlo prosadit také to, aby sněmovna v pátek projednala zařazení 30. června mezi významné dny - jako den odchodu okupačních armád z někdejšího Československa v roce 1991. Zároveň nepřesvědčila většinu poslanců ani k tomu, aby se sněmovna na červnové schůzi nezabývala návrhem svého předsedy Miloslava Vlčka (ČSSD), podle něhož by poslanci nesměli libovolně vyvěšovat na budovách sněmovny i Senátu vlajky nebo transparenty (jako v případě Tibetu).

Poslanci rozhodnou, dokdy se musí učitelé dovzdělat

Co by však poslanci projednat měli, je prodloužení lhůty, dokdy si musí učitelé bez dostatečné kvalifikace doplnit vzdělání. Novelu o pedagogických pracovnících, která lhůtu prodlužuje, už sice poslanci přijmout nestihnou, rozhodnou o tom ale v rámci pozměňovacího návrhu k jinému zákonu. Poslankyně ČSSD Marcela Mertinová prodloužení lhůty z konce tohoto roku o pět let připojila k novele zákona o životním minimu.

Nynější zákon o pedagogických pracovnících učitelům ukládá, aby si
nejpozději do začátku roku 2010 začali potřebnou kvalifikaci doplňovat. Pokud studovat nezačnou, měli by ze škol odejít. Tak by ale ze dne na den musela ze školství odejít více než pětina učitelů.

Pozemkový fond a prodej státní půdy

Ještě dnes by se měli poslanci zabývat tím, jak bude nově řízen Pozemkový fond ČR. Ve druhém čtení by se měli zabývat novelou, která by měla zefektivnit jeho řízení a současně ho připravit na ukončení činnosti. Sněmovna by dnes měla projednat také návrh se související problematikou, a to novelu zákona o prodeji státní zemědělské a lesnické půdy.