Paroubek podpoří Hulinského a v Praze se bude osobně angažovat

Praha - Předseda pražských sociálních demokratů Petr Hulinský, který byl krajskou nominační konferencí v pondělí zvolen volebním lídrem v hlavním městě, má podporu šéfa strany Jiřího Paroubka. Toho neodradilo od podpory svému letitému rivalovi Hulinskému ani to, že pražská ČSSD nerespektovala při sestavování kandidátek doporučení ústředního výkonného výboru. Podle něj měly krajské organizace umožnit stávajícím poslancům kandidovat na volitelných místech.

Této výsady se nedostalo předsedovi Sdružení nájemníků Stanislavu Křečkovi a Karlu Šplíchalovi, kteří se ocitli na 18. a 17. místě kandidátky, ač jsou současnými poslanci. Hulinský to vysvětluje mechanismem sestavování kandidátky. Ani jeden z nich se prý neumístil na prvním místě mezi kandidáty, které navrhovaly jejich domovské obvody. Tak se stalo, že už se nemohli umístit v první šestnáctce.

Hulinský připustil, že městský výkonný výbor sice mohl pořadí změnit, ale neudělal to a doporučení ústředního výkonného výboru nerespektoval. „Asi moje práce už není zapotřebí a městský výbor se zaměřuje na něco jiného než na ochranu obyčejných lidí,“ postěžoval si Křeček. „Není to o idejích, o znalostech, o odbornosti, je to o něčem jiném. Je mi líto, že sociální demokracie opouští své ideály a veškerá snaha se upírá jen k bojům o pozice,“ poznamenal Křečkův kolega Šplíchal.

Na volitelných místech kandidátky se za Hulinským umístili současní poslanci Miroslav Svoboda a Gabriela Kalábková, pražský zastupitel Karel Klíma, bývalý předseda poslaneckého klubu Petr Ibl, primář z nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba, který za ČSSD neúspěšně kandidoval v minulých senátních volbách, a další dva pražští zastupitelé Michal Kucián a Petr Kuchař.  

Hulinský řekl, že jde do voleb s cílem je vyhrát. „Ve sněmovně bych rád hájil zájmy především pražských občanů, které jsou nyní často ze strany politiků za pražskou ODS opomíjeny,“ uvedl. Kromě toho se chce věnovat problémům obrany země. Je totiž stínovým ministrem obrany ČSSD.