Policejní náměstek Houba odchází, spekuluje se o dalších

Praha - Náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Houba skončí ve své funkci a zvažuje i odchod od policie. Houba pro deník Právo uvedl, že odchod mu doporučil policejní prezident Oldřich Martinů. Podle policejního prezidenta ale náměstek o uvolnění ze služebního poměru sám požádal. Spekuluje se také o odchodu šéfa protikorupční policie Libora Vrby, který by ve své funkci skončil po pouhých 4 měsících. Za odchodem obou by podle Práva mohl stát současný první náměstek ministra vnitra Jiří Komorous.

Policejní prezident uvedl, že Houba o ukončení pracovního poměru sám požádal. „Řekl jsem mu, aby nikam neodcházel, což on akceptoval. Pak ale uplynula nějaká doba a v pondělí jsem já inicioval další společný pohovor. Celé jsem si to promyslel a navrhl mu, že akceptuji jeho původní nabídku, byť z toho radost nemám a začínám pomalu hledat nového náměstka, to je pravda,“ uvedl Martinů. O možném odvolání Vrby ale policejní prezident nic neví.


Ministr vnitra Martin Pecina Právu řekl, že Houba odchází kvůli vysokým výsluhám, které mu náležejí. Exministr Ivan Langer, který chtěl Houbu ještě v dubnu povýšit do hodnosti brigádního generála, ale tvrdí, že náměstek určitě nechtěl odejít sám. „Nevidím pro to jediný relevantní důvod,“ sdělil Langer.

Reportáž Zuzany Škrobové (zdroj: ČT24)
  • Vyjádření Jiřího Houby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/934/93331.jpg
  • Vyjádření Oldřicha Martinů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/934/93333.jpg