Oddalované silniční stavby brzy vzniknou – stát začíná hrozit vyvlastněním

Holice – Důležitá silniční křižovatka, Holice v Pardubickém kraji, by měla mít hotový obchvat ještě do konce letošního roku. Jeho úplnému dokončení bránila majitelka malého pozemku, který leží na plánované trase. Pod hrozbou vyvlastnění ale nakonec přistoupila na dohodu a silničáři tak můžou zbylých šest set metrů dostavět. K vyvlastnění sáhl stát také na dalším místě v Pardubickém kraji, Opatovicích nad Labem, kde bývalý starosta koupil pozemky potřebné pro stavbu čtyřproudé silnice z Pardubic do Hradce Králové. O vyvlastnění se hovoří také v případě pozemků u Hradce Králové, o které se už léta pře stát s jejich majitelkou. Tam ale zatím není jasno.

Centrem Holic projížděly před otevřením části obchvatu denně stovky kamionů. Již nyní je situace ve městě, které leží na křižovatce státních silnic I/35 a I/36, lepší, životnímu prostředí ve městě by ale mělo pomoci především dokončení obchvatu, který má z města zcela odvést dopravu jedoucí po silnici I/35. Zatím chybí asi půlkilometrový úsek, který se ale musí složitě objíždět. Jeho stavba ale začne zanedlouho, protože majitelka sporného pozemku se těsně před vyvlastněním rozhodla, že přistoupí na podmínky navrhované státem.

„Přistoupila na dohodu i na předloženou cenu, která byla zvýšena ministerstvem financí o tři koruny padesát,“ uvedl ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr. V současnosti končí obchvat prudkou zatáčkou, která přivádí dopravu předčasně zpět na silnici I/35.

Reportáž a vstup Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Přes hrozbu až k samotnému vyvlastnění dospěl spor silničářů s bývalým starostou Opatovic nad Labem Janem Tikalem. Ten si koupil pozemek v místě, kudy má vést čtyřproudá přeložka státní silnice z Pardubic do Hradce Králové. Ačkoli on sám to odmítá, současní regionální politici považují Tikalův tah za naschvál, jelikož jako bývalý starosta zřejmě dobře věděl, že se stavba připravuje. „Věděl o tom určitě. Navíc takové případy, kdy se jedná o několik metrů čtverečních, jsou zcela jednoznačně zavrženíhodné postupy,“ komentoval Tikalovo počínání hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.