Výběr tábora by měli rodiče důkladně zvážit

Praha - Už jen několik dnů zbývá rodičům na výběr letního tábora pro své děti. V Česku jich jsou o prázdninách tisíce a vybrat ten správný, není jednoduché. Pořádat tábor může totiž prakticky kdokoliv, stačí na to i živnost. Dětem pak mohou hrozit kromě úrazů také devianti. Důležité proto je získat co nejvíce informací o organizátorovi nebo dát na doporučení svých známých. Své slovo mají samozřejmě i samotné děti.

Výběr je jednodušší u dětí, které někam chodí po celý rok. Třeba Pionýr pořádá letos přes 400 táborů, jejich vedoucí procházejí školením, musí mít čistý trestní rejstřík. I mezi nimi už ale odhalili pedofila, byť jediného za posledních dvacet let. „Ten vedoucí dlouhodobě pracoval, ale i ostatním vedoucím na táboře, protože to bylo v rámci činnosti celoroční na pionýrské skupině, trvalo několik let, než to odhalili, protože to dovedně skrýval,“ připustil místopředseda organizace Martin Bělohlávek.

Tábor je nutné vybrat i podle zájmů dětí. Existují například tábory jazykové, divadelní, sportovní. Děti jsou přitom stále méně fyzicky zdatné, a o to víc jim hrozí úrazy. Třeba před dvěma lety skončila hra na táboře v Hrbově smrtí dívky. Spadla ze skály, vedoucí přitom nic nezanedbali. Nedbala totiž na dohodnutá pravidla. Že se někdy nelze vyhnout nepředvídatelným věcem, přiznává i mluvčí Junáku Jan Žáček.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Česká rada dětí a mládeže, která sdružuje prakticky všechny dětské organizace, sází hlavně na prevenci. Třeba ochranu dětí před zneužíváním budou mít na starost speciálně vyškolení lidé. „Tuto problematiku monitorují a sledují ti vedoucí, kteří s dětmi pracují a přímo nějakým způsobem mohou působit i na děti, aby věděli co je normální a co není normální,“ uvedl předseda rady Aleš Sedláček. První koordinátoři prevence sexuálního zneužívání dětí ve sdruženích dětí a mládeže by měli začít působit ale až příští rok.