Poslanci chtějí zkrátit boje o pozemky – stavby dálnic mají být veřejným zájmem

Praha – Spory o pozemky potřebné pro stavby dálnic a dalších rychlostních komunikací v Česku by se mohly zkrátit. Z pozměňovacích návrhů, které vznesli poslanci ve sněmovně při projednávání zákona o urychlení výstavby rychlostní komunikace R35, vyplývá, že by se většina problematických dopravních staveb měla prohlásit za veřejný zájem. Potom by bylo pro úředníky jednodušší sporné pozemky vyvlastnit. Zákon týkající se výhradně rychlostní silnice R35 poslanci postupně rozšířili také například o dálnice D1, D3 a D11 a poslali ho do závěrečného čtení.

Poslanec ODS Zdeněk Lhota navrhl, aby se zákon zaměřený na výstavbu R35 rozšířil i o urychlení výstavby dálnice D11 směřující k Hradci Králové. Podpořila ho i poslankyně ČSSD Hana Orgoníková. Posléze další poslanec ODS Jaroslav Plachý navrhl rozšířit účinnost zákona na stavby dalších komunikací: například dálnice D1, D3 směrující na České Budějovice nebo D8 směřující na sever přes České středohoří.

Plachý také navrhl, aby se urychlující zákon vztahoval i na komunikaci R48 z Ostravy do Frýdku-Místku, R49 z Hulína do Fryštáku ve Zlínském kraji nebo komunikaci R55. „Myslím si, že důvody, které vedly navrhovatele zákona k urychlení jedné rychlostní komunikace, platí i pro ostatní rychlostní komunikace stejně tak jako pro dálnice, které je třeba urychleně dostavět,“ zdůvodnil svůj návrh.

Návrh zákona o urychlení výstavby R35 předložili sněmovně poslanci ze všech sněmovních stran. Ta má spojit Liberec přes území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku. Sněmovna dnes návrh propustila do závěrečného čtení. Poslanec ODS Karel Sehoř ho naopak navrhl zamítnout.