Ministryni spravedlnosti zatajili uchazečku o Křivancovo místo

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová údajně nevěděla, že na místo šéfa Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem byla kandidátka. Kovářová to uvedla v dnešním deníku Právo. Ministryně v pondělí vrátila do funkce ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, jehož v únoru odvolal exministr Jiří Pospíšil. Za vrácení Křivance do funkce kritizují Kovářovou ČSSD, Strana zelených i Unie státních zástupců. Pospíšilovi se nelíbilo, že Křivanec zbavil funkce šéfa liberecké pobočky státního zastupitelství Adama Bašného mimo jiné za jeho komentování kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka. Kovářová se tedy bude okolnostmi Křivancova návratu zabývat.

Ministryni mystifikoval vrchní státní zástupce Rampula

Kovářová listu řekla, že před jmenováním Křivance žila v domnění, že náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová funkci odmítla.  Podle informací listu přitom nabídku vůbec neobdržela. „Od (pražského) vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly jsem dostala informaci, že doktorka Bradáčová funkci odmítla,“ řekla Kovářová.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Hlavním argumentem pro jmenování Křivance bylo, že na místo není žádný jiný vhodný kandidát. Kovářová sama označila své rozhodnutí za ne úplně ideální, ale v dané situaci prý žádnou další vhodnou osobu neměla. „Dokonce ani žádný ze současných náměstků krajského státního zastupitelství neměl o tuto funkci zájem,“ řekla již dříve Kovářová s tím, že tak vyhověla návrhu pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly.

Bradáčová má svou představu, jak zastupitelství řídit

Náměstkyně státního zástupce Lenka Bradáčová:

„Pokud by mi tu funkci někdo nabídl, tak bych ji s největší pravděpodobností přijala. Jako náměstkyně mám samozřejmě také vlastní představu, jak by zdejší státní zastupitelství mělo do budoucna vypadat.“

„Byla jsem připravená jmenovat některého z náměstků. To mi připadalo přirozené,“ dodala Kovářová. Bradáčová, která je zároveň šéfkou Unie státních zástupců, by přitom podle vlastních slov případnou nabídku nejspíš využila, uvedlo Právo.

„Kolegové se mě ptají, proč jsem funkci nevzala, ale já vůbec neměla co přijmout nebo odmítnout,“ řekla Bradáčová. S Rampulou prý osobně nejednala už zhruba půl roku.

Ministryně se má podle Práva s náměstkyní krajského státního zastupitelství v nejbližší době sejít. Na svém rozhodnutí vrátit do funkce kontroverzního Křivance by podle Práva něco změnila jedině na návrh Rampuly, který však Křivancovo jmenování označil za v danou chvíli ideální řešení.

Křivancův návrat rozbouřil už tak neklidné vody české justice. „Vlastně se vrátilo vše do starých kolejí a ti co mají máslo na hlavě, tak budou dál spokojeně ve svých funkcích,“ komentoval to právník Václav Láska z Transparency International. ČSSD pak volá po tom, aby Kovářová udělala personální změny a potrestaly ty, kteří ji uvedli v omyl.