Delta bude létat z Prahy do New Yorku, na zimu zruší spoj do Atlanty

Praha - Svůj první přímý let z Prahy do New Yorku vypraví v pátek americká společnost Delta Air Lines. Spojení bude zajišťovat třikrát týdně. Zároveň firma oznámila, že na následující zimu pozastaví provozování linky mezi Prahou a Atlantou. Do New Yorku bude létat Boeing 767 s 216 sedadly v ekonomické třídě a 36 sedadly v business třídě.

Linka bude odlétat z Prahy každou středu, pátek a neděli v 9:30, v New Yorku přistane ve 12:30 místního času. Do New Yorku nyní létají přímo z Prahy pouze České aerolinie, partner Delty v alianci SkyTeam. Na lince obě firmy sdílejí svůj kód, v letových řádech mají takzvané společné lety. Aerolinie si například na svých webech vzájemně prodávají letenky.

Podle viceprezidenta ČSA pro marketing Petra Pištěláka další rozšíření codesharové spolupráce s Delta Air Lines na lince mezi Prahou a New Yorkem umožňuje posílit nabídku Českých aerolinií na této trase až na deset letů týdně.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky není možné v tomto případě mluvit o konkurenci. Obě firmy se prý budou snažit vzájemně doplňovat, nedá se čekat ani zásadní snížení cen letenek.

Praha na podzim přijde po více než dvou letech o přímé spojení na největší světové letiště v americké Atlantě. Poslední letadlo Delty odstartuje z Prahy 26. září. Důvodem je očekávaná nižší poptávka v zimě, lety budou obnoveny na letní sezonu 2010.