Tisíce studentů v Praze pochodovaly proti maturitám, létala i rajčata

Praha - V centru metropole dnes demonstrovalo několik tisíc studentů, kteří následně vyrazili na pochod ulicemi, aby vyjádřili svůj nesouhlas se současnou podobou státních maturit. Jsou podle nich špatně připravené, a měly by se proto o několik let odložit. Během pochodu také házeli rajčaty směrem k Lichtenštejnskému paláci na Kampě, který si zřejmě spletli s budovou ministerstva školství, přičemž některá trefila i policisty. Poté se demonstranti přesunuli na Václavské náměstí, kde po 14. hodině protest ukončili.

Studenti se také v úzké Šeříkově ulici před příchodem na Kampu střetli s členy studentské buňky strany Občané.cz, která dnes ohlásila demonstraci na podporu státních maturit. Příznivců maturit se sešlo ale jen pět, a tak nedokázali několikatisícový dav zastavit.

Průvod začal na Palackého náměstí, už od počátku byla na místě bouřlivá atmosféra. Studenti si s sebou přinesli i transparenty, píšťalky a řehtačky. Trasa studentů mířila přes Jiráskův most ke Kampě a poté se průvod vrátil zpět přes Vltavu, aby vše skončilo na Václavském náměstí.

„Vadí nám nepřipravenost maturit“ 

Studenti z celé republiky se k protestu svolali přes internetovou sociální síť Facebook. Jejich hlavním argumentem je nepřipravenost celého projektu - nemají prý dostatek informací o nové podobě zkoušky, neví se, jak se budou testy předávat, odevzdávat a odvážet na zpracování. Někteří z nich také vyjadřují obavy o regulérnost zkoušky, aby někteří nedostali testy dříve než ostatní.

Nové zkoušky by chtěli odložit i občanští a sociální demokraté, ve sněmovně však žádný návrh zatím neprošel. Za odklad státních maturit už studenti demonstrovali před dvěma lety. Podle představ ministryně školství Miroslavy Kopicové by nové zkoušky měly začít již v příštím roce. „Pořád platí, že jsem vázána zákonem a maturitu musím připravovat, navíc jsem přesvědčená, že je dlouhodobě potřeba,“ uvedla Kopicová.

Studentům nicméně slíbila, že pro ně vytvoří jakýsi informační balíček. Bude obsahovat vše, co by měl student o státní maturitě vědět. Kritici státních maturit by prý měli počkat, jak dopadne říjnová generálka. Studenti si ale myslí, že na případný odklad by bylo na podzim už pozdě. Navíc se jim nelíbí, že vysoké školy nemají povinost státní maturitu zohledňovat u příjimacích zkoušek.

Maturit se chtěla přímo na mítinku zastat i místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, studenti ji ale nepustili ke slovu. Právě podzimní generálka by mohla rozhodnout i podle ex-ministra školství Ondřeje Lišky (SZ). Ten už dříve uvedl, že odklad podpoří, pokud říjnová generálka nové formy skládání zkoušek z dospělosti ukáže nedostatky.