Politické dění na jižní Moravě se vyostřuje

Brno - Bouřlivé dny zažívá regionální politická scéna na jižní Moravě. Z čela tamních občanských demokratů odešel jejich dlouholetý šéf Milan Venclík. ODS povede do předčasných podzimních voleb bývalý premiér Mirek Topolánek. S Venclíkem by podle politologa Stanislava Balíka měla skončit i koaliční spolupráce s ČSSD na krajské úrovni. Navíc problémy řeší i brněnská KDU-ČSL, která čelí odchodu svých členů do nově vznikající strany Top 09 Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. Už jich odešlo asi čtyřiačtyřicet.

Podpora Milana Venclíka mezi voliči ODS byla již dlouhodobě mizivá. Občanští demokraté prohráli volby v roce 2004, zřejmě kvůli vykonstruované aféře, která se nakonec ukázala jako neprokázaná. V roce 2008 skončila až na třetím místě, což se hodně přisuzovalo právě Venclíkovi. Ve chvíli, kdy se rozhodl usilovat o post v Poslanecké sněmovně, ztratil podporu i uvnitř strany. V roce 2008 uzavřela jihomoravská ODS koalici se sociální demokracií. „Tehdy byly uvnitř strany velmi výrazné hlasy z řady oblastí proti této koalici. Ve chvíli, kdy uzavřena byla, měla by trvat. Proto výzva Venclíkovi, aby odstoupil, by měla být spojena s koncem celé koaliční spolupráce,“ podotkl politolog Stanislav Balík.

„Aféra se stala před volbami v roce 2004, kdy čtyři podnikatelé obvinili Milana Venclíka, že od nich bral úplatky a na oplátku jim přiděloval zakázky. Tato aféra zřejmě velkou měrou přispěla k prohře občanských demokratů ve volbách v roce 2004,“ řekl Ondřej Schneider, redaktor ČT. Žádné z těchto obvinění ale nebylo Venclíkovi prokázáno.

Rozhovor se Stanislavem Balíkem a Ondřejem Schneiderem (zdroj: ČT24)