Do Chorvatska opět jezdí autovlak Jadran

Praha - Z Prahy dnes do chorvatského Splitu vyjel první letošní autovlak Jadran. Ve srovnání s loňskou sezonou za jeho využití zaplatí cestující o několik stokorun více než loni. České dráhy to zdůvodňují propadem kurzu koruny vůči euru. Vlak, který veze přímé lehátkové a lůžkové vozy a vůz pro přepravu aut a motorek, vypravují České dráhy ve spolupráci se slovenskými, maďarskými a chorvatskými železnicemi. Z Prahy do Splitu vlak jezdí každý den až do 4. září, v opačném směru potom do 5. září.

Nejvýhodnější tarify City Star loni vyšly se zákaznickou kartou na 3070 Kč, letos je to 3436 Kč. Stejný tarif pro skupinu čtyř osob podražil z 8624 Kč na 9836 Kč. Pokud chce cestující alespoň část cesty strávit vleže, musí si navíc připlatit.

Převoz auta jedním směrem letos stojí 1537 Kč, loni to bylo 1460 Kč. Změnu cen dráhy vysvětlují především pohybem kurzu koruny vůči euru, neboť ceny mezinárodních jízdenek se vypočítávají z údajů v eurech. Zatímco loni byl takzvaný železničářský kurz 25 korun za euro, letos je 27,20 koruny za euro. Přeprava motocyklu stojí 1075 Kč. Pokud si chce cestující vzít do Chorvatska své jízdní kolo, musí mít pro něj rezervaci, za kterou zaplatí jedním směrem 136 Kč.

Jízdenky a rezervace mohou cestující koupit na obvyklých předprodejních místech v mezinárodních pokladnách, v ČD centrech a také ve vybraných cestovních kancelářích. Rychlík Jadran odjíždí z Prahy každý den od 19. června až do 4. září vždy v 9:18. Jede po trase přes Pardubice, Brno, Bratislavu, Szombathely a Záhřeb, do chorvatského Splitu pak dorazí za zhruba dvacet a půl hodiny. Opačným směrem odjíždí ze Splitu ve 20:50 a do Prahy přijede druhý den v 18:40. Oproti loňsku se doba jízdy zkrátila zhruba o hodinu a půl.

Autovlak z Prahy do Splitu dráhy provozovaly od roku 2003 jako zvláštní spoj s týdenní frekvencí. V roce 2006 tento spoj zrušily a v nové podobě jej znovu zavedly v roce 2007, tentokrát jako pravidelný rychlík, který jezdí denně. Loni vlak přepravil 956 automobilů a motocyklů, předloni o sto méně.