Průzkum STEM: ODS i ČSSD by ve volbách získaly stejně mandátů

Praha - Občanští a sociální demokraté by nyní ve volbách získali shodně 79 poslaneckých mandátů. Do sněmovny by se dostala ještě KSČM, která by obsadila 31 křesel, a lidovci se ziskem 11. Zelení by potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny nepřekonali. Vyplývá to z volebního modelu, který na základě svého červnového výzkumu vytvořila agentura STEM. Stranické preference ODS a ČSSD jsou nyní vyrovnané, občanští demokraté mají 28,3 a sociální demokraté 28,2 procenta. Mandáty ale ještě může zamíchat nová strana TOP 09 - průzkum STEM vznikl dříve, než strana ohlásila svou kandidaturu do podzimních předčasných parlamentních voleb.

Stranické preference komunistů se vyšplhaly na 12,8 procent a KDU-ČSL na 6,2 procent. Strana zelených by získala 2,7 procenta hlasů. Podle průzkumu se hodlá voleb zúčastnit 51 procent lidí.

Pokud by se tedy teď konaly předčasné volby a daly by volebnímu modelu za pravdu, mohla by z početního hlediska vzniknout pouze velká koalice ODS a ČSSD nebo levicové spojení ČSSD a komunistů (110 mandátů). Případná koalice ODS a lidovců by na většinu ve sněmovně zdaleka nestačila - obě strany by měly v součtu jen 90 mandátů.

ČSSD podpora klesá, naopak ODS od května posílila 

Nejnovější čísla podle agentury STEM ukazují, že ČSSD ztratila po roce a půl své postavení v čele a síly dvou největších stran se vyrovnaly. Ještě na přelomu loňského a letošního roku se preference sociální demokracie blížily ke čtyřiceti procentům. Voličská podpora občanských demokratů naopak od letošního května vzrosla. Komunisté si polepšili a zaznamenali nejlepší výsledek od začátku loňského roku. Preference KDU-ČSL se po nedávném propadu stabilizovaly na zhruba šesti procentech.

Ve volebních průzkumech statistická chyba dosahuje u velkých stran tří procent, u malých se pohybuje kolem dvou procent. Pokud jde o mandáty, činí statistická chyba dvě poslanecká křesla. Zatímco volební model je odhadem výsledku voleb, stranické preference zahrnují například i nerozhodnuté a lidi, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat žádnou stranu, případně řeknou, že nebudou volit nikoho.

  • Průzkum STEM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/940/93956.jpg
  • Poslanecká sněmovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/933/93217.jpg