Zelené do voleb povede Liška, Kuchtovou ve straně nechce

Praha - Stranu zelených povede do předčasných sněmovních voleb první místopředseda strany Ondřej Liška. Rozhodla o tom dnes republiková rada zelených. Liška dosud ve funkci předsedy strany nahrazoval na základě usnesení předsednictva někdejšího lídra Martina Bursíka. Ten odstoupil po prohře zelených ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června. Původním plánem zelených bylo zvolit nového předsedu po parlamentních volbách na mimořádném sjezdu. Nyní rada rozhodla, že nového předsedu strana zvolí nejpozději do 13. prosince letošního roku.

Zelení také diskutovali o volebním programu. Nový lídr vyhlásil spolupráci se Stranou pro otevřenou společnost. V některých krajích by rád postavil sdílené kandidátky. Zelení si od toho slibují více voličů i větší programový rozsah. 

Když Bursík rezignoval na předsednickou funkci, uvedl, že tím mimo jiné chce pomoct straně projít změnou, která povede k šanci na úspěch v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. V evropských volbách zelení získali dvě procenta hlasů, což je hluboko pod hranicí pro vstup do dolní komory českého parlamentu - zde je třeba získat nejméně pět procent hlasů.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Ondřej Liška:

„Jsem připraven vést stranu k předčasným volbám, sjednotit ji a vnitřně posílit."

Kuchtová chce zpátky, Liška ji odmítá

Podle některých komentátorů eurovolby ukázaly, že ve sněmovně by na podzim mohl být prostor už pouze pro čtyři strany, tedy pro ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Liška proto chce zelené jasně vyprofilovat, neboť podle politických analytiků byly právě vnitrostranické půtky jedním z hlavních důvodů, proč zelení v zájmu voličů propadli.

V souvislosti s tím zahájil se ve straně otevřela diskuse s vnitrostranickými kritiky sloučenými v tzv. Demokratické výzvě. Tu reprezentují především vyloučení členové Dana Kuchtová (někdejší první místopředsedkyně) a Martin Čáslavka. „Musí probíhat opravdu hluboká kvalitativní vnitřní změna ve fungování strany, která povede k dlouhodobému úspěchu zelených v české politice. Změna, která ve straně zabrání permanentní vnitřní revoluci,“ zdůraznila Kuchtová minulý týden.

Oba rebelové se do strany chtějí vrátit: Kuchtová chce ještě tento týden podat novou přihlášku, Čáslavku už přijala oblastní organizace v Janově Dole na Liberecku. Liška je však proti jejich členství a o Čáslavkovi bude rozhodovat stranické vedení. „Jejich návrat do Strany zelených je vyloučený, protože argumenty, které vedly k jejich vyloučení, nadále přetrvávají,“ odmítá oba zájemce Liška.

Bývalá první místopředsedkyně a Bursíkova oponentka Kuchtová zdůrazňuje potřebu sjednotit jednotlivé „zelené proudy“. „Integrace musí být pro všechny skupiny, a proto si myslím, že by bylo velmi vhodné jednat s Demokraticko stranou zelených a Hnutím zelených,“ řekla Kuchtová.

ODS chce zeleným „ukrást“ ekologická témata 

Liška dnes republikové radě na Novotného lávce v Praze také představil náčrt programu, se kterým půjdou zelení do hlasování o novém složení sněmovny, a odstartoval primárky.

Ani tak ale nebude boj o voliče snadný. Na politickou scénu totiž zamířila nová středopravicová strana TOP 09 Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga. Zelená témata chtějí v kampani použít občanští demokraté s cílem převzít voliče SZ. Podobně se zřejmě zachovají i sociální demokraté.