Mladí by měli mít řidičák na zkoušku

Praha - Mladí řidiči jsou podle Asociace autoškol nevyzrálí a nezkušení. Dokládají to i statistiky - na silnicích nejvíce umírají právě řidiči mezi 21 a 34 lety. Asociace proto navrhuje dávat mladým lidem řidičské průkazy na zkoušku nebo povinnost jezdit dva roky po absolvování autoškoly jen v autě s nižším obsahem motoru. Ministerstvo dopravy je však zásadně proti.

„Oni se mohou cítit neohroženi i s toho důvodu, že ani nevědí, co vlastně může silniční provoz přinést,“ vysvětlila chování nezkušených řidičů psycholožka Pavla Rymešová. Čísla mrtvých jsou dle policistů alarmující i přesto, že od začátku roku zemřelo o 30 lidí méně než ve stejném období vloni. Jedním z posledních devadesáti mrtvých je i 24letý řidič z Přeloučska, který čelně narazil do nákladního auta.

Policisté a autoškoly proto navrhují změny. „Zákonodárci by se nad tím měli zamyslet,“ řekl místopředseda Asociace autoškol Ivo Kříšťan. Policisté zase nabízí doplňkové kurzy - školu smyku či zásady bezpečnostní jízdy. Jenže ne každý žák autoškoly se na takové kurzy přihlásí.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy jna jejich žádosti ale neslyší. Řidičský průkaz na zkoušku navíc vypadl i z novely silničního zákona, která už prošla prvním čtením ve sněmovně. „Máme přísný bodový systém, máme mnoho aktivit zaměřených na mladé řidiče, různé preventivní kampaně. Řidičský průkaz na zkoušku zatím neplánujeme,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.