Kvůli zvýšenému počtu nehod vyrazili policisté na silnice

Havlíčkův Brod - Počet nehod se zraněním stoupá. I to byl jeden z důvodů, proč vyrazili policisté z Vysočiny na silnici I/38. Zaměřili se na trasu z Havlíčkova Brodu na Znojmo a během čtyř hodin zjistili 54 přestupků a na pokutách vybrali 51 400 korun. Do akce bylo nasazeno více než dvacet policistů a situaci ze vzduchu monitoroval i policejní vrtulník, který zjištěné přestupky předával policejním hlídkám u silnice a ty řidiče hned zastavovaly. Policisté se zaměřili především na kontrolu dodržování nejvyšší dovolené rychlosti.

Během čtyř hodin policisté zkontrolovali celkem 82 osobních a 8 nákladních vozidel. Nejčastěji řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost. Nejvyšší rychlost naměřili policisté řidiči na dálničním přivaděči. Za jízdu rychlostí 135 km/h mu byla uložena bloková pokuta ve výši 2 500 korun.

V sedmi případech předjížděli řidiči jiné vozidlo v místě, kde je to zakázáno. Dále řidiči nebyli připoutáni bezpečnostním pásem nebo neměli v pořádku technický stav auta. Policisté při této akci zjistili jednoho řidiče vozidla, který je podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Policejní akce probíhala mezi devátou a třináctou hodinou na silnici I/38. „Projíždí po ní veškerý tranzit a na této komunikaci jsou i významné nehodové úseky, z těchto důvodů jsme se rozhodli pro tuto komunikaci,“ uvedl vedoucí dopravního inspektorátu jihlavské policie Peter Halán.

Policisté kontrolavali i kamiony. Za proraženou gumu a nefunkční odrazky dostal řidič pokutu 500 korun. Některé kamiony byly i přetížené.

Za prvních 5 měsíců letošího roku zemřeli na silnicích Jihlavska dva lidé, 6 bylo zraněno těžce a 58 lehce. 22 řidičů navíc řídilo opilých.

Kvůli začátku prázdnin budou policisté kontrolovat nejen řidiče, ale i chodce. Rozsáhlé kontroly začnou už v pátek 26. června.