Menší řeky na jihu Čech kulminují - pršet má až do čtvrtka

České Budějovice - Hladiny jihočeských řek, které zvedl vydatný déšť až na stupeň ohrožení, začaly v průběhu odpoledne kulminovat. Další srážky čekají meteorologové i ve středu, měly by ale pouze zpomalit pokles v tocích. Intenzity z dnešní noci, kdy v Novohradských horách napršelo za 24 hodin na 120 milimetrů, už nedosáhnou, uvedl českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák. Podle něj by mělo spadnout kolem 20 až 30 milimetrů srážek.

Říčky Malše v Pořešíně a Blanice v Podedvorském mlýně, kde hladiny překročily třetí povodňový stupeň, začaly pomalu klesat, třetí stupeň hlásí i Zlatý potok v Hracholuskách. Druhý stupeň, tedy pohotovost, platí nyní na Blanici v Bavorově a Blanickém mlýně, na Malši v Roudné a na Bezdrevském potoce v Netolicích. Stupeň bdělosti pak překračují řeky v Jihočeském kraji na dalších deseti místech.

Stoupat ještě budou hladiny Otavy a Vltavy a spodní Malše, výraznější vzestup se čeká také na horní Lužnici. Podle Vlasáka by tam ale voda neměla napáchat žádné škody. Ve čtvrtek už meteorologové očekávají spíše bouřky, které mohou toky rozvodnit lokálně a způsobit krátkodobé prudké vzestupy hladin.

Aktuální povodňové zpravodajství (zdroj: ČT24)

Ve zbytku republiky je zatím situace o poznání klidnější, první stupeň překračuje pouze Labe na horním toku, prudce stoupala říčka Stěnava v Meziměstí, ze stavu ohrožení už ale také klesla na první stupeň.   

Pršet má až do čtvrtka, zvednou se i hladiny dalších řek

Podle předpovědi má silný dešť trvat až do čtvrtka, mohou se proto zvednout i hladiny dalších řek. Trvalý déšť se čeká zejména v krajích Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském, v Jihočeském kraji proto platí až do čtvrtečních 12:00 stav povodňového ohrožení.


Povodňová pohotovost, tedy druhý stupeň povodňové aktivity, platí do čtvrtečního poledne pro kraje Plzeňský, Olomoucký a Moravskoslezský. První stupeň, tedy bdělost, trvá do čtvrtka do 12:00 pro kraje Pardubický, Královéhradecký a Zlínský. V nejbližšícho hodinách by se situace měla zhoršit zejména v Severních Jeseníkách, kde meteorologové předpovídají na řekách nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Vítr na Trutnovsku a Náchodsku lámal stromy a elektrická vedení

V noci na dnešek silný vítr na Trutnovsku a Náchodsku lámal stromy a ničil elektrická vedení. Na Trutnovsku vítr porážel stromy ještě dnes ráno. Energetikům způsobil pět poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na nízkém napětí. Řádění větru se obešlo bez zranění. Lanovka na Sněžku je na druhém úseku od rána kvůli větru mimo provoz.

Hasiči zaznamenali kolem tří desítek výjezdů k popadaným stromům. Zřejmě nejnebezpečnější situace byla na silnici do Pekla na Náchodsku, kde hasiči museli místo kvůli hrozícím pádům dalších stromů opustit. Stromy padaly i v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn. V Bystrém na Rychnovsku vítr poničil střechu.

Energetici evidovali nejvíce poruch na Vrchlabsku a Náchodsku. „Dnes ráno jsme měli ještě dvě poruchy na vedeních vysokého napětí ve Dvoře Králové nad Labem a Dobrušce,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Drtivou většinu poruch již energetici odstranili, zbytek by měli opravit během dne. Škody firma ČEZ zatím nevyčíslila.

Krkonoše zasáhl i silný déšť. Například na Špindlerovce na hřebenech hor za posledních 24 hodin napršelo 55 litrů vody na metr čtvereční. Hladina Labe ve Špindlerově Mlýně během noci stoupla o 30 centimetrů na 133 centimetrů.

Na Českolipsku měli v noci práci hlavně železničáři kvůli popadaným
stromům. Na trati mezi Novým Borem a Svorem najel po 04:30 do spadlého
stromu osobní vlak. Nikdo nebyl zraněn, ale doprava na trati byla zhruba do 07:00 přerušena. Další spadlý strom zatarasil před 05:00 trať z Liberce na Českou Lípu nedaleko Křižan v oblasti Podještědí. Vlak do stromu nenajel,
ale doprava na trati byla na hodinu přerušena.  

Silný vítr trápil i některé oblasti v Karlovarském kraji, hasiči vyjížděli k padlým stromům a výpadky elektřiny řešili na několika místech i energetici. „Foukalo hlavně na Karlovarsku, pod Krušnými horami. Vyjížděli jsme asi k 12 případům spadlých stromů. Asi nejvíce práce měli hasiči s likvidací spadlého stromu v Nejdku, kde jsou už několik hodin,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Alena Ryvolová.

Energetici měli podle mluvčího Martina Sobotky v kraji asi 20 poruch na nízkém a jednu na vysokém napětí. „Naštěstí šlo většinou o drobné poruchy, které se nám dařilo průběžně odstraňovat,“ uvedl Sobotka.

  • Záchranáři v akci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94696.jpg
  • Lanovka na Sněžku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/904/90335.jpg
  • Vítr a déšť autor: AP/Joerg Sarbach, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/942/94143.jpg
  • Hasiči odklízejí spadlé stromy autor: HZS Zlínského kraje, zdroj: www.hzszlk.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/497/49669.jpg