ČSSD založila křesťansko-sociální platformu

Praha - Sociální demokracie oznámila založení křesťansko-sociální platformy. Jde o neformální seskupení členů a příznivců ČSSD, kteří se chtějí podílet na prosazování křesťanských hodnot vyjádřených v církevních naukách a náboženských myšlenkách do sociálnědemokratické politiky. Spolu s exministrem vnitra Františkem Bublanem to dnes oznámil v Lidovém domě místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda lidovců Cyril Svoboda označil vznik platformy za „předvolební zbožnost“ strany založené na sekularismu. Připomněl, že sociální demokracie potopila dohodu církví se státem o majetkovém vyrovnání a nepodpořila ani ratifikaci smlouvy České republiky s Vatikánem. Jednoznačně se tak podle Svobody jedná o promyšlený předvolební tah.

Toto nařčení Sobotka odmítl - sociálním demokratům podle něj záleží na vztahu k církvím a mrzí ho, že se vztah k církvím redukoval jen na restituce majetku. ČSSD jde podle něj o širší spektrum aktivity pomáhající překovávat těžkosti lidí v životě.

Kromě Sobotky a zakládajícího člena platformy Bublana je v platformě také řada známých osobností veřejného života, mezi nimi bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová, básník a předseda Společnosti křesťanů a Židů Adam Borzič, básník Petr Řehák či religionista a vysokoškolský pedagog Ivan Štampach.