Správa železnic plánuje opravit kolejiště v Přerově

Praha - Správa železniční dopravní cesty vypsala výběrové řízení na opravu kolejiště v Přerově. Jedná se o největší letošní zakázku SŽDC, její předpokládaná hodnota je 3,5 miliardy korun, vyplývá to z úředního věstníku Evropské unie. Přerovský železniční uzel patří k nejvýznamnějším na koridoru Praha - Ostrava, koleje zde vedou do čtyř směrů. Stavba by měla začít 1. září a její konec se předpokládá počátkem roku 2014.

V rámci rekonstrukce se zmodernizuje také zabezpečovací zařízení. Rychlost vlaků po dokončení se zvýší na 160 kilometrů za hodinu. Podobná procedura jako v Přerově se uskutečnila nedávno v Kolíně, kde vlaky projíždějí rychlostí 160 kilometrů v hodině od dubna.

Zatímco koridory z Prahy na Moravu se v minulých letech nákladně zrekonstruovaly, některé uzly včetně Kolína nebo Přerova zůstaly v původním stavu a na tratích působí jako špunt. Podobně jako Přerov je na tom i brněnská železniční křižovatka, která na rekonstrukci stále čeká.

V posledních týdnech se hovoří o zásadním nedostatku peněz na dopravní stavby. Postiženo však bude především silniční stavitelství. Zatímco na silnice má chybět příští rok několik desítek miliard, na železnici budou podle schváleného rozpočtového rámce chybět tři miliardy.