Kutnohorští zastupitelé schválili převod městské nemocnice na kraj

Kutná Hora - Zastupitelé Kutné Hory schválili převod městské nemocnice na Středočeský kraj. Ukončili tak několikaměsíční diskusi o osudu zdravotnického zařízení, které se dostalo do kritické ekonomické a personální situace. Zastupitelé zároveň souhlasili s tím, že si město vezme úvěr 30 milionů korun na hrazení aktuálních dluhů nemocnice. Schválení úvěru na uhrazení dluhu zažehnalo podle jednatele nemocnice Martina Suchánka vyhlášení insolvenčního řízení. Celý proces převodu by mohl být podle starosty Ivo Šalátka (ODS) ukončen v říjnu či listopadu s tím, že by pod krajem začala nemocnice fungovat od 1. ledna příštího roku.

Hejtman David Rath dnes připomněl, že Středočeský kraj několikrát městu nabízel, že nemocnici převezme. Pokud se tak stane, řešil by nynější personální krizi v kutnohorském zařízení zřejmě s pomocí lékařů a sester z kolínské nemocnice. Kutnohorskou nemocnici do začátku března provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu kraj nabídl, že ji převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila.

Záměr převést nemocnici na kraj schválili kutnohorští zastupitelé už v březnu. Na květnovém jednání ale nakonec bezúplatný převod neschválili. Přijali pouze podmínky, za nichž jsou ochotni na transakci přistoupit. Je mezi nimi zejména zachování péče v akutních oborech interna, chirurgie, JIP a dalších souvisejících provozech. Rath už dříve řekl, že pokud město nemocnici na kraj převede, kraj v ní garantuje zachování základních oborů akutní péče. Na podobě smlouvy se ale oba partneři zatím nedohodli.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj by chtěl převzít i nymburskou nemocnici

Město Nymburk zatím s převodem pod kraj nesouhlasí. Podle starosty Ladislava Kutíka činila nabídka kraje zhruba 87 milionů korun. „To jsme nemohli přijmout. Do toho zařízení jsme investovali mnohem více,“ řekl už dříve Kutík. Město sice nemocnici získalo právě za 87 milionů korun, ale z rozpočtu splácí například milionové dluhy, se kterými nemocnici koupilo. Asi 20 milionů chce Nymburk také investovat do nového stravovacího zařízení. O osudu nemocnice bude vedení města ještě jednat.

Nemocnice Nymburk
Zdroj: ČT24