Policie podezírá vedení developerské firmy z Brněnska z podvodů

Brno - Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech dva představitele developerské firmy z Brněnska, které podezírají z rozsáhlých podvodů. Společnost slibovala klientům výstavbu rodinných domů, u 26 smluv ale projekt nedotáhla do konce. V některých případech pak odvedla tak špatnou práci, že se skelety budov musely dokonce strhnout. Škody se zatím odhadují na 17 milionů korun, uvedl kriminalista Karel Kratochvíl, který se případem zabývá. Obviněným hrozí až 12 let vězení.

Společnost stavěla domy v Česku a na Slovensku. Skupinu hlavních poškozených tvoří 26 investorů - jsou to lidé, kteří se značně zadlužili, aby si mohli zajistit bydlení. Mnohým zbyly rozestavěné budovy, které není třeba jen dokončit, ale v první řadě opravit. Stavebníci totiž nedodrželi technologické postupy, v objektech například schází izolace. Firma navíc nepoužila  dohodnuté materiály. K podvedeným patří také asi 30 dodavatelských firem, jimž developer dosud za jejich služby.

O pochybném podnikání dvojice svědčí podle kriminalistů i to, že si jeden z pachatelů založil před časem v Praze akciovou společnost, do jejíhož čela jmenoval svého zaměstnance - bagristu, který v minulosti v opilosti poškodil strojem i některé stavby, na nichž pracoval.