Parašutistům se při tandemovém seskouku neotevřel ani záložní padák

Mladá Boleslav - Instruktor, který v neděli spolu se svou žákyní zemřel po tandemovém seskoku u Boleslavi, nemohl přes veškerou snahu otevřít ani záložní padák. Znemožnila mu to technická závada, kvůli níž se zkušenému parašutistovi nepodařilo odhodit hlavní padák. Do něj se poté podle hlavního inspektora Aeroklubu ČR Přemka Noska zamotal padák záložní. Policisté případ stále vyšetřují, oficiální příčinu neštěstí zatím neuvedli.

„Po provedení volného pádu tandempilot otevíral padák, který se otevřel mimo pravou část náběžné hrany,“ uvedl Nosek. Padák podle něj začal rotovat a tandempilot jej chtěl odhodit. Volné konce se bez problémů oddělily od nosného postroje, ale pravý přední popruh v něm zůstal zachycen.

„Tandempilot po zjištění, že volný konec nejde odpoutat a rotace vzrůstá, se rozhodl otevřít záložní padák,“ dodal inspektor. Záložní padák se ale prý zamotal do vlajícího hlavního padáku, čímž byla jeho funkce znemožněna. Přestože inspektoři již mají o příčině nešťastné události jasno, policie zatím případ dále vyšetřuje. „Expertizy potrvají nejméně měsíc. Je bláhové domnívat se, že se taková věc dá vyřešit za den,“ řekl v pondělí mluvčí mladoboleslavských policistů Ladislav Mareš. 

K nehodě došlo v neděli odpoledne při tandemovém seskoku z výšky 3200 metrů. Podle inspektorů nešlo o chybu instruktora, ale o závadu padáku typu Strong od amerického výrobce. Těch bylo v Česku dosud 16, od pondělí se však nesmí používat. Zastaveny byly dočasně i tandemové seskoky v Boleslavi.