Úřady chtějí omezit přístup k výkonným motorkám

Pardubice – V Česku přibývá vážných dopravních nehod, na kterých mají podíl motorkáři. Za zbytečné riskování i vlastní nepozornost zaplatilo i v posledních dnech životem několik mladých lidí. Situace by se mohla ještě zhoršit, úřady totiž v poslední době evidují čím dál větší zájem o řidičská oprávnění na nejsilnější kategorii motorek. Úřady ovšem uvažují o regulaci přístupu k takovýmto strojům, na motocyklisty se chtějí také více zaměřit policisté s vlastními silnými motorkami.

Smrtí skončila například jízda motorkáře u Zdechovice nedaleko Přelouče. Ve vysoké rychlosti se pokoušel vyhnout nákladnímu autu, o které zavadil. Skončil mimo silnici a na místě zemřel. Řada dalších řidičů motocyklů nehody sice přežila, ale utrpěla vážná zranění.

„Jedná se především o zranění hlavy a končetin, ale také vnitřních orgánů, které při velkých rychlostech často utrpí a způsobí vnitřní zranění,“ řekl vedoucí lékař pardubické záchranky Otomar Kušička. Právě na Pardubicku je na české poměry velmi vysoký počet motorek – tvoří zhruba dvacet procent vozového parku.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Další silné jednostopé stroje mohou brzy přibýt. Naznačují to počty uchazečů v autoškolách i na úřadech, kde se skládají zkoušky. Oproti loňsku jich přibylo asi o desetinu. Ministerstvo dopravy ovšem uvažuje o tom, že pro získání řidičského oprávnění pro silnou motorku stanoví dodatečné podmínky: věk přes 24 let a předchozí zkušenost se slabšími motocykly.