Topolánek: Předsednictví EU je naše promarněná příležitost

Praha - České předsednictví Evropské unii bylo promarněnou příležitostí, protože ho oslabilo svržení vlády na konci března. Dnes to znovu zdůraznil bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS), jehož kabinet předsednictví zahájil. Přesto ale podle něj přinesla předsednická role výrazné úspěchy, především dubnový summit EU s USA v Praze, otevření diskuze energetické bezpečnosti EU a skutečnost, že se podařilo zabránit protekcionismu.

Podle Topolánka odstartovalo Česko své předsednictví výrazně a dokázalo vyřešit plynovou krizi, díky originálnímu přístupu tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dokázalo také přispět k odstartování humanitární pomoci do pásma Gazy po skončení izraelské ofenzivy. Poté ale podle něj Česko výrazně poškodily opoziční ČSSD a KSČM, když shodily vládu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ocenil mimořádné úsilí a profesionalitu úředníků, kteří se podíleli na zajištění hladkého průběhu českého předsednictví, a červnový summit EU, který vedly týmy premiéra Jana Fischera a ministrů Jana Kohouta a Štefana Füleho. Vláda šéfa ODS Mirka Topolánka podle něj byla kvalitativně horší. Její pád přišel poté, co ztratila důvěru vlastních poslanců, a to vinou vnitrostranických problémů ODS a korupčních kauz, uvedl šéf ČSSD.

Brífink ODS k zhodnocení předsednictví EU (zdroj: ČT24)

Mirek Topolánek o výběru priorit předsednictví:

„To se ukázalo jako velmi prozíravé, protože tady se odehrávaly klíčové a velmi komplikované situace, ke kterým během toho půl roku došlo.“

Topolánek také ocenil práci úřednického kabinetu Jana Fischera, který se podle něj vyrovnal se zbývající částí předsednictví se ctí. „Částečně se tak podařilo umenšit ostudu, kterou si Česká republika udělala shozením vlády,“ řekl Topolánek.

Ministerstvo spravedlnosti splnilo všechny úkoly

České předsednictví hodnotila i ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Podle ní se ministerstvu podařilo všechno, co si na začátku předsevzalo. Nepotvrdili se ani obavy, že úřednická vláda nestihne nastoupit do rozjetého vlaku půlročního předsednictví. Ministryně na tiskové konferenci vyzdvihla hlavně vyjednaný pokrok v oblasti e-justice a v také uzavírání dvoustranných dohod se třetími státy.

V rámci předsednictví uspořádalo ministerstvo celkem 63 akcí, z toho 53 formálních pracovních jednání. Podle Kovářové se agendu podařilo zvládnout především díky týmu odborníků. „Díky nim nebyla výměna vlády vůbec znát. Rozhodně jsme neudělali ostudu,“ shrnula dnes ministryně, která připomněla i zásluhy svého předchůdce Jiřího Pospíšila (ODS).