Soud potvrdil chybu při sčítání hlasů ve volbách

Brno - Nejvyšší správní soud našel chybu ve zpracování výsledků voleb do Evropského parlamentu. Jedna z okrskových komisí na Praze 17 špatně zaznamenala preferenční hlasy. Soud však stížnost Strany důstojného života zamítl, protože chyba vůbec nemohla ovlivnit výsledky voleb. Celkem dostal soud sedm stížností, dvě zamítl včera z formálních důvodů, další čtyři projedná v červenci, definitivní rozhodnutí musí padnout do 10. července.

Strana důstojného života ve stížnosti uvedla, že její kandidátka Martina Vítková šla v Praze 17 k volbám a dala sama sobě preferenční hlas. Stejným způsobem ji podpořil i její manžel. V protokolu o volbách v okrsku se ale preferenční hlasy neobjevily. Nejvyšší správní soud to přezkoumal a zjistil chybu.    

Soudci ale nenašli důvod k zásahu. „Jde o naprosto marginální porušení volebního zákona mající evidenční a statistický význam, který se nemohl nijak projevit na zákonnosti volby některého ze zvolených kandidátů do Evropského parlamentu,“ uvedl v rozhodnutí volební senát s předsedou Vojtěchem Šimíčkem.    

Strana důstojného života vedená bývalou poslankyní ČSSD Janou Volfovou získala ve volbách asi 0,7 procenta hlasů, což na zisk mandátu ani státního příspěvku nestačilo. Vzhledem k nízkému počtu voličských hlasů nehrály preference žádnou roli.    

Volby vyhrála s více než 31 procenty hlasů ODS a obhájila devět mandátů. Druhá ČSSD bude mít díky zhruba 22 procentům hlasů sedm evropských poslanců. KSČM se 14 procenty získala čtyři křesla. KDU-ČSL si s podporou osmi procent voličů zachová dva mandáty v Evropském parlamentu. K volbám přišlo kolem 28 procent voličů.