Lékařská komora žádá o nové audity onkologické péče

Praha - Vědecká rada České lékařské komory žádá o nové audity onkologické péče, v nichž by odborné lékařské společnosti prověřily kvalitu péče a vybavení všech onkologických center. Audity, které loni provedlo ministerstvo, jsou podle vědecké rady chybné, domnívá se předseda vědecké rady Aleš Herman. Rada trvá na tom, že se do doby, než se uskuteční nové audity, musí zastavit proces rušení statutu komplexních onkologických center a rozdělení evropských dotací.

Vyřazením pěti pracovišť z původní sítě 18 komplexních onkologických center zmátlo ministerstvo zdravotnictví pacienty, tvrdí vědecká rada. Centra, která v síti zůstala, se teď potýkají s náporem nemocných. V některých centrech stouply počty pacientů až o 30 procent, v těch, která ze sítě vypadla, naopak pacientů výrazně ubylo. „Pacienti se ve svém zoufalství chovají zcela logicky, když čtou, že někde je péče lepší, jdou tam,“ vysvětlil Herman.

Ministerstvo zdravotnictví zúžilo k 1. lednu 2009 síť 18 center na 13. Po vlně kritiky vrátilo do sítě zlínské centrum, obnovu pardubického centra neúspěšně podpořily v petici desetitisíce lidí. Ministerstvo uvedlo, že pro pacienty je výhodné soustředění péče do menšího počtu lépe vybavených center se zkušenými odborníky. Centra dostávají peníze z evropských fondů a jedině ona smějí dávat pacientům moderní biologickou léčbu.    


Vědecká rada chce podle Hermana vydat pacientům poselství, že onkologická péče v Česku je na vysoké úrovni. Onkologické ambulance jsou navázané na spádová centra takzvaně komplexní, kde dostanou pacienti nejmodernější biologickou léčbu. Tu ale potřebuje jen zhruba deset procent nemocných, ostatní by se měli léčit v běžných ambulancích. „Péče by se měla rozvrstvit rovnoměrně, jinak se prodlužuje čekání na léčbu a pacienty to poškozuje,“ zdůraznil Herman.

K auditu, který provedlo ministerstvo, poznamenal, že nesplnil podmínky klinického auditu. Po každém auditu má kontrolovaný dostat zprávu, co bylo dobře, co špatně a co je možné opravit. Nebo se dozví, že závady jsou takového rázu, že je nelze opravit.

Onkologické oddělení v nemocnici v Plzni
Zdroj: ČT24