Houby zatím moc nerostou, ale očekává se zlepšení

Praha - V lesích teď rostou prakticky všechny druhy hub, ale není jich příliš mnoho. V příštích týdnech by ale deště mělo vystřídat slunečné počasí, mykologové proto očekávají, že hub výrazně přibude. Uvedl to Jaroslav Landa z České mykologické společnosti s tím, že houby reagují na počasí s určitým zpožděním.

Podle Landy teď rostou houby hřibovité, holubinky, ryzce, muchomůrky a také i některé druhy, které se obvykle objevují až na podzim, například pavučince. Objevily se už i hřiby koloděje a smrkové hřiby, tedy letní houby, zatímco dosud převládaly hřiby kováře a dubové. Z muchomůrek mohou houbaři najít například jedlou katmanku plavou. Pomalu začínají růst i choroše, polničky, hodně je holubinek.    

Houby ovšem podle Landy rostou i v trávnících, hlavně v místech, kde je vlhko. Lidé tam mohou nalézt třeba špičku obecnou, která je jedlá, ale velmi malá. Předpověď je prý sice příznivá, ale u hub se to obtížně předpovídá, uzavřel Landa s tím, že očekávané teplo může houby vytáhnout, ale také může podhoubí zaschnout.