Přes 100 lidí demonstrovalo v Praze proti násilí v Íránu

Praha - Přes 100 lidí dnes demonstrovalo před íránským velvyslanectvím v Praze proti násilnému potlačování protestů íránské opozice, které vypukly po znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem a vyžádaly si dvě desítky obětí. Na protest dohlížela asi desítka policistů, půlhodinovou akci nedoprovázely žádné incidenty. Demonstraci svolali aktivisté prostřednictvím skupin na podporu Íránu na internetové sociální síti Facebook, akci podpořila i organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

„Je to ve světě vůbec první akce, která se děje z iniciativy obyvatel té země a ne z iniciativy íránských přistěhovalců,“ upozornil jeden z organizátorů protestu Matouš Erban. Mezi demonstranty byla kromě Čechů také řada cizinců. Téměř polovina transparentů, jimiž protestující vyzývali k zastavení násilností a ke zrušení cenzury v Íránu, byla v angličtině. Demonstrace byla součástí širší iniciativy českých aktivistů, kteří se sdružují na Facebooku a mimo jiné překládají blogy íránských autorů, aby poskytli české veřejnosti i neoficiální informace o nepokojích v Íránu.

Protestující přišli na místo s rudými růžemi nebo růžovými tulipány na památku obětí nepokojů v Íránu. Během demonstrace položili květiny a zapálené svíčky na plot ambasády a uctili zabité při íránských demonstracích minutou ticha. Demonstranti se také pokusili předat pracovníkům ambasády petice s výzvou k zastavení násilností a k propuštění Íránců zadržených během nepokojů. Petici ale nikdo nepřevzal, a proto ji nechali ve schránce velvyslanectví.

Podle Erbana není převzetí petice zásadním momentem, důležitá je už sama demonstrace před ambasádou: „Oni ty svoje úřady budou informovat, že tady nějaká taková akce vznikla, a na Írán to vyvíjí tlak.“ Podobné akce se podle něj konají i v dalších světových městech a jejich organizace je důležitým signálem pro íránskou opozici, že jejich demonstrace nejsou zbytečné.