Hladiny řek pomalu klesají, stále ale hrozí bouřky

Ostrava - Během včerejší noci začaly hladiny většiny rozvodněných řek na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje klesat. Na Bělé v Mikulovicích platí ovšem od dnešního večera třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Hladina toku přitom odpoledne sestoupila mimo první povodňový stupeň. Třetí povodňový stupeň platí také na Vidnávce na Vidnavě. Druhý stupeň platí na Opavě a na Odře v Bartošovicích na Novojičínsku. Situace se uklidnila na řece Moravě, žádné povodně zatím nehrozí ani na jejím dolním toku v Lanžhotě na Břeclavsku. Nebezpečí ale trvá na Českokrumlovsku - na řece Blanici platí na dvou místech 2. povodňový stupeň, stejně jako na Malši v Roudném a Stropnici v Borovanech. Vltava v Praze dosáhla prvního povodňového stupně. Povodňové nebezpečí ale metropoli nehrozí. Magistrát také uzavřel vrata do Čertovky a náplavky, přerušen byl provoz tří přívozů.

Hladina toku v Bělé v Mikulovicích na Jesenicku stoupla kvůli bouřce o více než 50 centimetrů během několika desítek minut. Za necelou hodinu totiž v místě napršelo 45 milimetrů srážek. V Moravskoslezském kraji bude navíc pršet i v sobotu. Podle předpovědi počasí lze očekávat také bouřky, které mohou být doprovázeny intenzivnějšími srážkami, kroupami nebo nárazovým větrem. Výstraha hydrometeorologů v souvislosti s přechodem dešťových srážek nad naším územím a možným dalším vzestupem řek však bude platit nejméně do neděle.

„Dnes během dne bude převážně oblačno a na většině území se očekávají přeháňky nebo bouřky,“ uvedla meteoroložka Hana Šeděnková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Dodala, že přeháňky a místy i bouřky lze očekávat ještě z počátku noci. Během ní by pak přeháňky měly slábnout a ustávat.

V sobotu bude sice zpočátku polojasno, ale během dne pak meteorologové předpovídají podobné počasí jako dnes, tedy přeháňky a bouřky. Bouřky mohou být spojeny s úhrnnými srážkami kolem pěti až 15 milimetrů, ojediněle to může být až 40 milimetrů srážek.

Hygienici varují před infekcemi a stojatou vodou

Lidé v postižených oblastech by měli používat pouze balenou vodu a zbavit se netrvanlivých a nebalených potravin. Důležité je také vydezinfikovat místa, odkud už voda odtekla. Hygienici totiž varují před možností rozšíření infekčních nemocí, jako je například žloutenka typu A. Lidé by proto měli nosit ideálně vysoké holínky a pokud možno se vyhýbat stojaté vodě. „Může dojít k nákaze leptospirózou, což je závažné onemocnění, které může končit i úmrtím,“ varoval hlavní hygienik Michael Vít.

Ostravou voda prošla bez větších problémů

Ostravou prošla povodňová vlna během noci. Ve Svinově hladina Odry dosáhla svého maxima okolo půlnoci. V Bohumíně pak o hodinu později. Řeka zůstala ve svém korytu a nezpůsobila žádné problémy. Podle redaktorky ČT Jany Dronské Odra v Kublově naštěstí nedosáhla ani k okraji povodňové hráze. V Bohumíně, kde také hrozilo vylití řeky z břehů, pak kulminovala během posledních hodin.

V nejhůře postižené oblasti kraje - Jeseníku nad Odrou - již pomáhá 200 vojáků z Hranic na Moravě. Byla už nasazena i těžká vyprošťovací technika. Čtyři domy v obci čeká demolice. Odpoledne byl stržen první z nich. O dalších rozhodnou statici. Lidé se mohou uchýlit do krizových center, policie zatím hlídá jejich opuštěná obydlí.

Armáda pomáhá jak v Jeseníku, tak v Novém Jičíně

Dalších zhruba 300 vojáků začalo pracovat i v novojičínských městských částech Žilina a Bludovice, kde se chystá postavení pontonového mostu. Rozvodněné toky totiž strhaly mosty a k poničeným nemovitostem je třeba dostat potřebnou techniku. Armáda je na pomoc postiženým oblastem schopna vyčlenit až tisícovku vojáků.

Podle prvních odhadů bylo v Novém Jičíně středeční záplavou těžce poškozeno zhruba 450 nemovitostí. Nejvíce je jich v městských částech Žilina, kde problémy způsobila říčka Jičínka, a také v Bludovicích, tam největší škody napáchala říčka Zrzávka. V Jeseníku nad Odrou statici rozhodli o stržení pěti vážně poškozených domů.

K nejvíce postiženým lokalitám v olomouckém regionu patří Hranicko, kde voda vystoupala místy až do dvou metrů. „Na Hranicku jsme měli celkem 63 zásahů, 16 zásahů bylo na Jesenicku. Hasiči především odčerpávali vodu ze sklepů a garáží. Stále se nám ale ozývají další lidé, likvidační práce budou pokračovat dnes,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Na Hranicku v obci Polom, kterou povodeň také zasáhla, se již pomalu začíná s úklidovými pracemi. Vlaková trať je zde již obnovená, jezdí se zatím jenom po jedné koleji a je třeba počítat s mírným zpožděním.

Při dalších srážkách hrozí protržení rybníka v Polomi, ohrožen byl opět Jeseník nad Odrou

V obci navíc hrozí, že v případě vydatnějších srážek by se mohla prolomit hráz místního rybníka. „Pokud by se hráz protrhla, je tady obrovské nebezpečí, že budou vytopeny i okolní obce - zejména pak Jeseník nad Odrou,“ varoval starosta Polomi Václav Sládeček. Starosta také zdůraznil, že je potřeba co nejdříve opravit a zprovoznit místní komunikace, které voda poničila. Obec navíc dle jeho slov potřebuje okamžitou pomoc od státu na odstranění škod. Podle ministra životního prostředí Ladislava Mikaby měly být peníze, které se vláda ve čtvrtek rozhodla uvolnit, k dispozici ihned.

Záplavy zasáhly 62 obcí. Nejvíc v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji. Na území severní a střední Moravy si povodně vyžádaly už 11 obětí. Devět lidí zemřelo na Novojičínsku. Další dva pak na Přerovsku a ve Valašském Meziříčí. Šest lidí utonulo a další zemřeli na následky zdravotních problémů a pozdní lékařské péče. Pojišťovny zatím evidují 3 tisíce případů za víc než 200 milionů korun. Silničáři počítají škody ve výši až miliardy. O podobné částce mluví i železničáři.

Bouře na Českokrumlovsku vyplavila sklepy

V noci na dnešek vyplavila bouře s přívalovými dešti na Českokrumlovsku a v okolí Volar asi desítku sklepů. Ve Volarech museli hasiči postavit bariéru u rozvodněného potoka. Hladiny jihočeských řek, které v přechozích dnech zvedl vytrvalý déšť, bouře místy rozkolísala, jinak ale postupně klesají. Český Krumlov se připravuje na rozlití Vltavy, kterou zvedá zvýšený odtok z Lipna.

Ve čtvrtek večer se u Větřní na Českokrumlovsku utopil padesátiletý vodák, pod kterým se na Vltavě spolu s jeho dvěma kamarády převrátil raft. Jeho tělo už objevili záchranáři. „V době neštěstí už byla zvýšená hladina vody, ale na Vltavě ještě nebyl vyhlášen povodňový stupeň,“ prohlásil operační důstojník jihočeských hasičů Jiří Hošna.

Hasiče také zaměstnaly bouře. Čerpali vodu ze sklepů na Českokrumlovsku a Prachaticku, ve Velešíně bouře vyplavila také školní tělocvičnu. „V bouřkách spadlo kolem 40 milimetrů srážek,“ upřesnila Štěrbová. Silné deště tak znovu rozkolísaly hladiny řek v podhůří Šumavy a Novohradských hor.

V Českém Krumlově hrozí vylití Vltavy

V Českém Krumlově se dnes očekává rozlití Vltavy a lokální zatopení sklepů v centru města. „Podle informací z Povodí Vltavy se předpokládá další nárůst hladiny Vltavy v Českém Krumlově, protože Lipno začne odpouštět o 10 m3 vody za sekundu více kvůli své téměř 98procentní naplněnosti. V historickém centru Českého Krumlova jsou nejvíce ohroženy ulice Parkán, Ostrov - Na Ostrově a ulice Rybářská,“ uvedla mluvčí radnice Jitka Augustinová. Průtok  Vltavy je tu až sedmkrát vyšší než obvykle.

Stoupat už bude jen střední a dolní tok Lužnice, tam ale meteorologové očekávají dosažení maximálně prvního stupně povodňové aktivity. Před bouřkami, které mohou lokálně rozvodnit malé toky, varují i v následujících dnech.

Na řece Moravě v Lanžhotě hladina klesla

Prvního povodňového stupně, znamenajícího bdělost, dosáhla v noci na dnešek řeka Morava v Lanžhotě na Břeclavsku. Její hladina se zvedla kvůli vydatným lokálním srážkám, které v uplynulých dnech postihly střední a severní Moravu. Situace v Lanžhotě je ale klidná a hladina klesla směrem k normálním hodnotám. V noci stoupla voda na řece Moravě i v Hodoníně. Do rána ale první povodňový stupeň pominul. Hladina toku se přes noc do dnešního rána snížila přibližně o metr.

Organizace zatím vybraly na povodňová konta přes 2,5 milionu korun. Pomoci obětem povodní lze zasláním dárcovské SMS či finančního obnosu na účet 72027202/0300, který zřídila nadace Člověk v tísni, či zasláním dárcovské SMS ve tvaru „DMS POVODNE09“ na číslo 87777.