Rekonstrukce tramvajové trati uzavře frekventovanou ulici v Liberci

Liberec - Rekonstrukce tramvajové trati uzavře do konce října pro dopravu rušnou ulici Na Bídě v Liberci. Práce v blízkosti libereckého terminálu městské dopravy začaly už v květnu rekonstrukcí tramvajového přejezdu v Lipové ulici. Podle technického ředitele Dopravního podniku města Liberce (DPML) Martina Čulíka už je hotov a od soboty po něm bude možné obnovit automobilovou dopravu. Od pondělí se ale práce přesunou na přejezd v ulici Na Bídě, která se kvůli tomu promění až do konce října ve slepou.

Rekonstrukce obou přejezdů je součástí první etapy výstavby nového tramvajového spojení z centra města na největší liberecké sídliště Rochlice. Dnes jezdí do Rochlice jen autobusy, i když v dopravní špičce jezdí ve čtyřminutových intervalech, náporu cestujících nestačí. Už od května platí v Mlýnské ulici zákaz parkování, s komplikacemi musí počítat i řidiči. Už na začátku května se také zastavil tramvajový provoz z Liberce do Vratislavic a tramvaje nahradily autobusy. Dál z Vratislavic do Jablonce zůstal ale provoz tramvají zachován.

Práce na výstavbě tramvajového spojení na sídliště Rochlice začaly už loni přestavbou terminálu městské dopravy v centru, která stála téměř 70 milionů korun.

V první etapě čeká na rekonstrukci zhruba 550 metrů dlouhý úsek trati, která se současně z jednokolejné rozšíří na dvoukolejnou. Akce je o to náročnější, že koleje jsou sevřené mezi zástavbou a korytem Mlýnského potoka, které je navíc v havarijním stavu a potřebuje také rekonstrukci. První etapa přijde na 98 milionů korun, z toho 60 milionů získal Liberec z evropských fondů.