Vláda chystá důkladnější kontrolu církví

Praha - Ministerstvo kultury chce změnit 60 let starý zákon, podle kterého se řídí při financování církví. Vadí jeho vágní formulace, co se přesně rozumí činností církví, a na co vlastně církve peníze od státu používají - a to přesto, že zde prakticky k žádným prohřeškům nedochází. Původně mělo navíc vše vyřešit vyrovnání s církvemi, to však leží zablokované ve sněmovně.

Každý rok dostávají církve a náboženské společnosti od státu přes miliardu korun. Hlavně na platy duchovních a údržbu majetku. Podle NKÚ ale ministerstvo kultury dotace přiděluje, aniž by vědělo, na co půjdou, a kontrola chybí úplně. „Je však poctivé přiznat, že ty formulace, které jsou používány na základě zákona z roku 1949, jsou natolik vágní a obecné, že by ta kontrola asi nic zásadního ani zjistit nemohla,“ upozorňuje šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal.

Církve podle 60 let starého zákona dostávají peníze podle počtu duchovních a na svoji činnost. Činnost ale zákon nedefinuje. Ministerstvo kultury už pracuje na jeho změně. „Práce se nemůžou zarazit, přinejmenším se musí diskutovat, dělat analýza, připravovat věcný záměr pro toho, kdo přijde po mně, aby měl na stole něco jednoznačného,“ potvrdil ministr kultury Václav Riedelbauch.

Reportáž Olgy Málkové a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Prohřešků je minimum - je zákon nutný?

Kontroloři přitom v církvích zjistili jen minimum prohřešků, z peněz na platy duchovních se třeba platili údržbáři nebo uklízečky. Katolická církev zatím nechce výsledky kontrol komentovat, neboť nemá v ruce žádné závěry NKÚ.

Původně měl financování církví vyřešit zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Ten schválila vláda Mirka Topolánka už loni v dubnu, pak ale narazil ve sněmovně. Církve měly podle návrhu zákona dostat i s úroky během 60 let asi 270 miliard korun. Podle patriarchy Církve československé husitské Tomáše Butty by to přitom byla možnost, aby církev nakládala s finančními prostředky s větší svobodou, ale současně i s větší odpovědností.

Poslanec Vlastimil Tlustý ale prosadil přerušení projednávání zákona a zřízení komise pro majetkové vyrovnání s církvemi. Ta po devíti měsících doporučila normu nepřijmout. Současná sněmovna už navíc zákon projednat ani nestihne.