ČSSD slibuje kontrolu ministerstva obrany i novou koncepci

Praha - Větší parlamentní a občanskou kontrolu armády a jejího hospodaření slíbil dnes stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulínský v případě volebního vítězství své strany v říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Spolu s poslancem Antonínem Seďou ze sněmovního branného výboru dnes také kritizovali rozhodnutí ministra obrany propustit do konce roku několik tisíc lidí z ministerstva obrany a armády kvůli nutným finančním škrtům.

Ministr obrany Martin Barták minulý týden oznámil, že resort bude mít příští rok až o 5000 zaměstnanců méně. Obrana totiž musí šetřit, její rozpočet se sníží proti letošnímu roku o necelých sedm miliard korun. Část personálních škrtů se bude týkat neobsazených tabulkových míst, přesto propuštění čeká několik tisícovek osob.

„Snížení rozpočtu rozhodně nezakládá důvody pro tak razantní snížení počtu zaměstnanců,“ myslí si Hulínský. Vadí mu také, že ministr obrany svůj postup nekonzultoval s politickými stranami, nevzal v potaz sociální dopady takového kroku a nekoordinoval své rozhodnutí s ministerstvem práce a sociálních věcí. „Sociální dopady nakonec mohou být pro státní rozpočet větší než efekt samotného propuštění,“ podotkl.

Hulínský: Hledejte rezervy 

Koncepčním řešením by podle něj bylo především hledání rezerv, například v rámci investic do zařízení a služeb či možná reorganizace. „Myslím, že ty prostředky je možné ušetřit, že rezervy na ministerstvu obrany rozhodně jsou,“ řekl Hulínský.

Hulínskému se Seďou vadí především údajná bezkoncepčnost nynějšího vedení obrany, která podle nich pramení v přístupu ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) a celé minulé vlády premiéra Mirka Topolánka. Připomněli v této souvislosti snahu koaličního kabinetu o vznik amerického protiraketového deštníku v ČR, podle nich bez jasné podpory NATO a Evropské unie. Za minulé vlády se prý ani nepodařilo přizpůsobit dokumenty definující českou bezpečnostní strategii faktu českého vstupu do Evropské unie.

Sociálně demokratický stínový ministr obrany upozornil, že v nynější české armádě připadá na každých 500 vojáků jeden generál a na 70 vojáků jeden plukovník. Prezident Václav Klaus dnes do generálských hodností povýšil šest dalších plukovníků, jednoho brigádního generála povýšil do hodnosti generálmajora. Podle ČSSD je nutné zachovat současnou úroveň sociálního zabezpečení vojáků a vylepšit péči o vojenské veterány a důchodce.