Ostravský Toxi tým zadržel 17 výrobců a dealerů pervitinu

Ostrava - Policisté zadrželi v Ostravě 17 lidí kvůli výrobě a pouličnímu prodeji pervitinu. Tři muže a čtyři ženy už obvinili, ve vazbě skončili tři z nich. Některé z nich policisté zadrželi přímo při výrobě drogy, kterou vyráběli v několika pronajatých bytech v centru města a jeho obvodech Poruba a Přívoz. Léky pro výrobu pervitinu podle policie kupovali v Polsku, kde jsou volně prodejné například v supermarketech. V českých lékárnách jsou totiž od května dostupné pouze na recept nebo po předložení občanského průkazu a kontrole z centrálního úložiště dat.

Policie obvinila sedm podezřelých výrobců a prodejců drogy na konci května a během června. „Nebyla to organizovaná skupina, ale nám známé osoby, jejichž odběratelé se prolínali. Vesměs to byli vařiči, kteří drogu vyráběli už delší dobu, a pak ji sami užívali a prodávali,“ upřesnil šéf policejního týmu Toxi Jiří Kopeček.

Pervitin vařila recidivistka i studentka

Obvinění jsou ve věku 21 až 39 let. Mezi nimi je i třicetiletá žena, kterou policie zadržela během domovní prohlídky přímo při výrobě drogy. „Je to protřelá recidivistka, která byla v té době zrovna v podmínečném propuštění. Mezi obviněnými je i jednadvacetiletá studentka ostravské vysoké školy,“ řekl Kopeček. Obviněným podle něho hrozí vězení na dva roky až deset let.

Při čtyřech domovních prohlídkách v ostravských bytech policie objevila tři varny, pervitin, digitální váhy i léky proti chřipce a nachlazení obsahující pseudoefedrin, z nichž se droga vyrábí. V souvislosti s případem ještě policie vyslýchá desítky dalších lidí. „Trestné činnosti se dopouštějí i ti, kteří mají byt pronajatý a umožní ostatním v něm drogu vyrábět. Často si to ani neuvědomují,“ dodal Kopeček. V poslední době podle něho výrobci drog často střídají ostravské byty, takže je velmi obtížné je vypátrat.