V Hradci Králové zlevní MHD

Hradec Králové - V Hradci Králové pro cestující s čipovou kartou zlevní od středy jiízdné v MHD o 13 až 17 procent na úroveň cen z roku 2007. Ceny papírových jízdenek zůstanou stejné, uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda. Nové ceny by měly platit nejméně dva roky. Zlevněním jízdného chce radnice ulevit lidem postiženým hospodářskou krizí, uvedlo dříve vedení města. Současné ceny jízdného v hradecké městské dopravě platí od 1. ledna 2008.

Při návratu cen na úroveň roku 2007 klesne cena základního jízdného placeného čipovou kartou z 12 na deset korun. Cena měsíční jízdenky se sníží z 370 na 320 korun a roční z 3520 na 3060 korun.

Kdo má už pro letošní rok koupenou roční jízdenku, rozdíl zpět nedostane. Roční jízdenky za nižší cenu se budou prodávat až na rok 2010.

Cena jízdného placená klasickou papírovou jízdenkou zůstane na 14 korunách. Tuto možnost placení zatím využívá asi pětina cestujících. Čipových karet dopravní podnik zatím vydal zhruba 85 000 a jejich další rozšíření od začátku června podpořil snížením ceny za vydání karty ze 150 na 95 korun.

Nebudou se měnit ani ceny jízdného placeného v hotovosti u řidiče, doplatkových jízdenek pro dvě pásma a jízdného na noční lince, protože u nich se ceny v lednu 2008 nezměnily.

Podle představitelů města by nižší příjem z levnějšího jízdného mohla dopravnímu podniku v nákladech zčásti vyrovnat letošní nižší cena nafty. Město také věří tomu, že nižší ceny jízdného přilákají do autobusů a trolejbusů více cestujících.