Majetková přiznání odevzdali včas téměř všichni zákonodárci

Praha - Majetková přiznání za loňský rok odevzdali včas prakticky všichni zákonodárci. Do dnešního poledne podle údajů na webových stránkách sněmovny chyběly v registru informace od šesti poslanců, ve webovém registru oznámení senátorů nebyla podle zjištění přiznání 11 členů horní komory. Lhůta pro jejich odevzdání dnešním dnem končí, za nedodání hrozí zákonodárcům pokuta 50 000 korun.

Oznámení o majetku sněmovně v poslední možný den předložil například středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath. Loni si přivydělal rovné čtyři miliony korun prodejem podílu ve firmě Paracelsum. Poloviční podíl ve firmě od něj podle údajů z internetové verze Obchodního rejstříku koupila akciová společnost Medica CZ. Lékařská činnost loni Rathovi vynesla přes 107 000 korun a nájemné víc než 121 000 korun. Zároveň dlužil Komerční bance 400 000 korun na hypotéce.

Bývalý předseda zelených Martin Bursík vydělal na nájemném mnohem víc, a to téměř 3,2 milionu korun hrubého. Jeho stranická kolegyně Kateřina Jacques neměla loni žádné vedlejší příjmy, nepořídila si žádnou nemovitost a neměla dluh. Zato bývalý ministr školství za zelené Ondřej Liška dlužil Českomoravské stavební spořitelně přes 2,5 milionu korun a na spotřebitelském úvěru za auto dlužil asi 424 000 korun.

Hasilovy příjmy z mistrovství prověří finanční úřad

Oznámení podal i poslanec ODS Tomáš Hasil, který byl zmocněncem vlády pro letošní liberecké mistrovství světa v klasickém lyžování. Od ministerstva školství za služby spojené s přípravou a průběhem šampionátu dostal 240 500 korun. Mistrovství skončilo s dluhy v řádu desítek milionů korun a jeho financování nyní bude kontrolovat finanční úřad. Nejvyšší kontrolní úřad již dříve upozornil, že ministerstvo podhodnotilo finanční i organizační náročnost celé akce a překračovalo dotace schválené vládou.

Ze senátorů měl pravděpodobně největší závazky starosta Božího Daru, nestraník Jan Horník. Splácel třímilionový úvěr České spořitelně, 2,5 milionu korun Aleši Málkovi a pořídil si na leasing vůz BMW za 785 000 korun. Za starostování dostal 345 000 korun. Dvě hypotéky ve výši přes čtyři miliony korun splácel Ivo Bárek (za ČSSD), který postavil rodinný dům za 5,2 milionu korun a koupil byt za 176 000 korun. Hypotéku ve výši 2,78 milionu korun měl nový senátor ČSSD Radek Sušil.

Přes milion vynesla práce očního lékaře Pavlu Sušickému (ODS), který splácel leasingy a hypotéky ve stejné výši. Lépe na tom byla jeho stranická kolegyně Alena Venhodová, která si jako zubařka vydělala přes 1,3 milionů korun, ale splácela pouze čtvrtmilionový úvěr. Ředitel jedné z kopřivnických základních škol Jan Bureš (ODS) splácel hypotéky a úvěry v celkové výši přes 1,6 milionu korun. Více než milionové hypotéky či stavební úvěry měli také starosta Holešova Zdeněk Janalík (ODS) a starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, místopředsedkyně Strany svobodných občanů, a bývalý vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Přes 2,2 miliony korun si loni přivydělal herec a senátor Tomáš Töpfer (za ODS), Jan Hálek (ODS) jako profesor Univerzity Palackého v Olomouci dostal téměř 1,2 milionu korun. Mnozí z loni zvolených senátorů ČSSD naopak své příjmy za vedlejší činnost neuvedli. Platí to například pro ředitele vrchlabské Česko-německé horské nemocnice Krkonoše a předsedu představenstev Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a Královéhradecké lékárenské Vladimíra Drymla (ČSSD). Noví senátoři ovšem oznámení odevzdávali jen za poslední dva měsíce loňského roku, uvést museli příjem nad 100 000 korun.

  • Kateřina Jacques autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/829/82882.jpg
  • Tomáš Töpfer autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/810/80934.jpg