Pražský Smíchov nabízí český div – grandiózní model Království železnic

Praha - Od dnešního odpoledne mohou čeští milovníci vlakových modelů a dopravních zmenšenin navštívit unikátní projekt modelové železnice, který nabízí svou první část v obchodním komplexu Anděl City na pražském Smíchově. Velkolepá atrakce nazvaná Království železnic v budoucnu nabídne rozlohou největší model tohoto druhu u nás i ve střední a východní Evropě. Už první ochutnávka stojí za to - návštěvníci si mohou s prvním prázdninovým dnem prohlédnout 115 m², avšak v dalších čtyřech letech vznikne až 1 008 m²  čisté plochy kolejiště. Celková plocha železničního světa miniatur včetně vzdělávacích prostor dosáhne úctyhodných 3 000 m².

Jeden z nejzajímavějších projektů poslední doby bude v kompletní fázi představovat jakési zmenšené schéma železniční sítě celé republiky a zařadí se tak po bok nejvýznamnějších evropských atrakcí tohoto druhu. Veřejnost si bude moci z takřka „leteckého“ pohledu prohlédnout i několik dominant České republiky, pohyblivý vozový park i jiné technické detaily. Důraz bude také kladen na okolní zmenšenou krajinu, přesně dané jízdní řády i rozlišení denního a nočního provozu.


Ve třech podlažích na ploše 2 500 m² je otevřeno prvních 115 m2 modelového kolejiště. Úvodní desetina celkové kolejové plochy ukazuje průřez všemi technologiemi a stavebními prvky, které budou v budoucnu použity ke ztvárnění rozsáhlého modelu. Součástí Království železnic bude i stálá výstava z historie železnice na našem území, přehled starších vlakových souprav a vzdělávací program pro školy.

Modelová železnice na Smíchově (zdroj: ČT24)

Autorem myšlenky je modelář Matěj Hron, který s týmem spolupracovníků sestavoval model sedm měsíců. „Je to můj velký dětský sen,“ dodal. Železnice je už nyní největší v republice.

Návštěvníci zde mohou vidět několik dominant České republiky, pohyblivý automobilový park, několik nádraží a třeba i provoz na dálnici. Systém miniaturních kamer v lokomotivách vláčků zprostředkuje divákům přímý zážitek z jízdy zmenšenou krajinou. Každé tři měsíce se bude modelové kolejiště postupně rozrůstat o další segmenty.

Součástí modelu jsou i detaily jako reklamní billboardy či graffiti na nádražích a vagonech. V pravidelném intervalu se zde také střídá den a noc, aby bylo možné vidět železnici i ve tmě, osvětlenou lampami.


Modelové vlaky budou na své cestě míjet Ještěd, Karlštejn či Pražský hrad. „Naší snahou je maximální navození zmenšené reality. Vzorem pro projekt jsou velká modelová kolejiště v zahraničí, z nichž nejznámější je Miniatur Wunderland Hamburg, které každoročně navštíví více než jeden milion lidí,“ dodává Rudolf Pospíšil, manažer projektu. Pro veřejnost se vlakový svět miniatur otevřel ve 14:00.

Otevřeno je jinak každý den od 9:00 do 21:00 za 150 korun pro dospělé a 100 korun pro děti. Od července do konce září bude vstupné zlevněno o 30 procent a návštěvníci mají možnost získat slevu, pokud se prokážou platnou jízdenkou Českých drah, které jsou partnerem projektu.

  • Model městské zástavby projektu Království železnic autor: ČT24, zdroj: kralovstvi-zeleznic.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/961/96040.jpg
  • Model železnice na Smíchově autor: Jaroslav Fiala, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/962/96162.jpg
  • Vlakový model autor: ČT24, zdroj: kralovstvi-zeleznic.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/961/96042.jpg