Banka zabavila zaplavené obci peníze z darů

Šenov u Nového Jičína - První peníze lidem postiženým povodní chtěla vyplácet Radnice Šenova u Nového Jičína - darem od sponzorů dostala tři čtvrtě milionu. Jenže narazila, na účtu neměla peníze. Ty jí totiž zabavila banka na splácení úvěru, který si dřív obec vzala na investice. Lidé jsou přitom v obtížné životní situaci a pomoc potřebují. Během dne naštěstí banka vrátila obci peníze zpět.

Peníze si z konta strhla Česká spořitelna na splácení překlenovacího úvěru. Podle starosty Vladimíra Demetera je obec klientem této banky 17 let, ale bance nestojí za to, aby jí o stržených penězích informovala. Aby Demeter dostal peníze zpět, musel podle svých slov udělat humbuk.

Dvoutisícová obec u České spořitelny splácí půjčku 20 milionů korun. V minulosti si ji vzala na investice. Chování banky je na pováženou - podle starosty jsou postižení lidé ve svízelné situaci, velká voda zaplavila v obci 250 domů. Jen škodu na obecním majetku odhaduje na 40 milionů korun.

Ředitel novojičínské pobočky České spořitelny Miloslav Skupeň deníku Právo řekl, že se kvůli bankovnímu tajemství nemůže k celé záležitosti podrobněji vyjadřovat.