V Praze demonstrovali squatteři z Milady, Kocáb jim nabídl jiný objekt

Praha - Na Senovážném náměstí v Praze od pravého poledne pokojně protestovali squatteři proti úternímu vyklizení posledního pražského squatu Milada. Příznivci squattingu asi tři hodiny blokovali budovu Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který objekt Milady vlastní. Jednání s ředitelkou ústavu Pavlou Zielencovou ovšem nepřineslo nic nového. Pomoc s řešením situace squatterům nabídl ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který jim přislíbil jiný objekt k obývání. Kde je, ale neupřesnil.

Kocáb řekl, že dostal nabídku od majitele domu, kde by pro squattery bylo do konce letošního roku k dispozici několik bytů. Nemuseli by prý platit nájem, ale vodu a elektřinu ano. Kocáb také uvedl, že se ptal jiných ministrů, zda o nějakém vhodném objektu nevědí. Dopis se stejnou otázkou chce poslat také starostům pražských městských částí. Dodal, že pokud budou mít squatteři o nabídku zájem, situace by se mohla vyřešit během jednoho až dvou dnů. Ti si chtějí objekt nejprve prohlédnout.

Pavla Zielencová, ředitelka ÚIV:

Na konkrétní požadavky nedošlo, jen se mě ptali, jestli odstoupím… Oni měli představu, že jsme s nimi měli jednat a dohodnout se na tom, že budou obývat dané objekty dál.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)


Zástupci squatterů se po neúspěšném jednání s ředitelkou ÚIV vydali na pochod Prahou, svůj happening zakončili na Palackého náměstí. Na celou akci, která probíhala velmi poklidně, dohlíželi policisté.

Z prohlášení bývalých obyvatel vily Milada:

„Nehledě na výsledky jednání přijde na vyklizení Milady adekvátní odpověď, která bude instituce zodpovědné za tento akt hodně bolet. Cítíme naléhavou potřebu vytvářet nové prostory, kde můžeme žít a tvořit po svém, bez autorit. Jakákoliv aktivita směřující k tomuto cíli je z našeho pohledu legitimní.“

Důvodem vyklízení, které zajistila najatá agentura a na které dohlížely desítky policistů, byly podle ÚIV stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v objektu. Akci provázely potyčky squatterů a policie. Tři policisté byli zraněni, sanitka údajně odvezla také asi tři squattery.

Někteří squatteři si při zásahu stěžovali, že jim najatá agentura zničila část jejich osobních věcí. V jednu chvíli například pracovníci ochranky začali vytloukat okna a vyhazovat ven vybavení domu včetně křesel a postelí, zavřeným oknem také například vyletěl květináč s rostlinou. Na to příznivci squatterů zareagovali házením lahví a kamenů na policii, kterou obviňovali, že proti ničení jejich majetku nezasáhla. „Naštěstí nebyli tak schopní, aby vyházeli všechno,“ podotkl jeden z bývalých obyvatelů vily.