Předčasné volby budou 9. a 10. října

Praha - Předčasné volby do Poslanecké sněmovny se letos budou konat 9. a 10. října. O termínu konání dnes rozhodl prezident Václav Klaus. Říjnový termín voleb byl všeobecně očekáván, prezident zvolil nejzazší možný termín. Předčasné volby se podle ústavního zákona o rozpuštění sněmovny musely uskutečnit do poloviny října.

Zákon podobně jako téměř totožná norma z roku 1998, která byla přijata po pádu poslední Klausovy vlády, zkrátil některé termíny pro organizaci předčasných voleb. Například politické strany a hnutí mají předložit kandidátní listiny do 44 místo 66 dnů před dnem voleb, tedy nejpozději do středy 26. srpna.

Sněmovnou prošlo téměř tři sta zákonů

Poslanecká sněmovna za tři roky od posledních voleb stačila schválit 286 zákonů. Dohromady se jich za tu dobu v dolní parlamentní komoře sešlo 486. Naproti tomu 46 zákonů poslanci zamítli. Statistika za současné zkrácené volební období ale není konečná, protože poslanci se ještě několikrát před říjnovými volbami sejdou.

Kromě řádné zářijové schůze by se podle šéfa dolní komory Miloslava Vlčka mohla sněmovna sejít mimořádně koncem srpna. „Nelze vyloučit mimořádnou schůzi ve vztahu k povodním, pokud se ještě vyskytnou nějaké přívalové deště,“ řekl Vlček.