ČR zřejmě vrátí Bruselu finance kvůli předraženým zdravotnickým přístrojům

Praha - Někteří poslanci upozorňují, že kvůli předraženým zakázkám na nákup zdravotnických přístrojů bude možná Česká republika vracet část evropských peněz. Příkladem jsou z peněz regionálních operačních fondů nakoupené přístroje pro krajské nemocnice na Ústecku, které byly o třetinu dražší, než je obvyklé.

Například magnetickou rezonanci pro ústeckou nemocnici objednala společnost Krajská zdravotní, a.s. za 45 milionů korun, přičemž v Praze Na Homolce pořídili tentýž přístroj za částku o 20 milionů nižší. Odborníci kritizují Krajskou zdravotní kvůli nákupu hůře vybavených přístrojů za ceny kvalitnějších.

Bývalá neuroložka dětského oddělení mostecké nemocnice Alena Dernerová, která podle svých slov musela opustit nemocnici kvůli kritice nákupu předražených přístrojů na jednání krajského zastupitelstva, na svém trvá. „Cena byla taková, že přístroj, který má jeden detektor, stojí stejně jako ten, který má detektory dva,“ uvedla příklad lékařka.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Krajská zdravotní ale veškerá obvinění odmítá, argumentuje výsledky nezávislého auditu. „Nezávislá firma všechna tato obvinění vyvrátila, zadání výběrového řízení i jeho průběh byl v souladu se zákonem,“ oponuje předseda představenstva Krajské zdravotní, a.s. Petr Benda (ČSSD).

Poslanec Libor Ježek (ODS) ale potvrzuje hlasy kritiků: „V některých případech jsou nákupy předražené až o 30 procent.“ Podle jeho vyjádření pro ČT je velmi pravděpodobné, že ČR bude nucena vracet finanční prostředky zpět do Bruselu právě proto, že v porovnání s obvyklými cenami jsou nákupy předražené. „Problém je v tom, že hospodaření krajů není kontrolováno, nemůže je kontrolovat ani Nejvyšší kontrolní úřad,“ tvrdí Ježek.

Alena Dernerová
Zdroj: ČT24