Na železnici je kvůli záplavám stále uzavřeno šest tratí

Ostrava/Nový Jičín - Na severu Moravy zůstávají po záplavách uzavřené tři tratě. Na Novojičínsku stále nejezdí vlaky z Hostašovic do Nového Jičína. Neprůjezdné zůstávají také dvě tratě na Jesenicku. Vlaky zatím nemohou jezdit ani mezi Vápennou a Javorníkem ve Slezsku, neprůjezdná je také odbočka z této tratě mezi Velkou Kraší a Vidnavou. V jižních Čechách jsou problémy na trati ze Strakonic do Volar. Kvůli sesuvu půdy je uzavřený i úsek trati mezi stanicemi Tanvald-Smržovka. Vlaky z Nového Jičína do Suchdolu nad Odrou opět jezdí. Po šestidenní výluce se tak cestující opět dostanou až na nádraží na hlavní trati, kde mohou přestoupit na rychlíky ve směru na Prahu, Brno a Bohumín. V provozu je i trať mezi Valašským Meziříčím a Hostašovicemi. Do obce Nová Červená Voda dnes vojáci přivezli nový most. Původní vzala povodeň, a tak stále zůstává asi 150 lidí odříznutých od vesnice.


Dopravu mezi Valašským Meziříčím a Hostašovicemi se železničářům podařilo obnovit ve středu dopoledne, i na ní vlaky musejí jezdit pomaleji.

Osud tratě, která vede z Nového Jičína do Hostašovic je ale velmi nejistý. Oprava desetikilometrového úseku by stála asi 100 milionů korun a stát chce nejprve zjistit, zda se to vyplatí. „S touto tratí jsou dlouhodobě značné problémy. Je málo vytížená,“ uvedl starosta Nového Jičína Ivan Týle.

„Podle propočtů a odhadů, které máme od dopravního projektování, tam jezdí v průměru 290 lidí za 24 hodin. Je to jedna z nejméně vytížených tratí v našem obvodu,“ dodal Jaroslav Adamec, ředitel Správy dopravní cesty Ostrava.

Trať vede většinou podél silnice. Vlak by proto mohl nahradit autobus. Vozovka by se potom mohla rozšířit a možná by zbylo místo i pro cyklostezku. Uvažuje se i o případné částečné opravě trati z Hostašovic k vlečce Vojenského opravárenského závodu v Bludovicích.

Na jihu Čech poškodil potok most v Kubově Huti pod tratí a dopravci tam zpevňují trať speciální ocelovou stěnou. Vlaky tam pravděpodobně budou jezdit zítra ráno. Neprůjezdný je stále úsek mezi Lčovicemi a Volyní na Strakonicku. Uzavřená zůstává i silnice z Bavorova do Netolic.

Trať mezi Novým Jičínem a Hostašovicemi
Zdroj: ČT24