Čtvrtina čerstvých lékařů jde do ciziny za lepším

Praha - Čtvrtina absolventů medicíny odchází za prací do ciziny. Do českého zdravotnictví vůbec nenastoupí. Je to minimálně 200 lékařů ročně, přitom v nemocnicích aktuálně chybí 600 lékařů. Novinářům to dnes řekl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Podpořil přípravnou skupinu Mladí lékaři, která chce situaci změnit. Doktoři jsou nespokojeni s pracovními podmínkami a možnostmi dalšího vzdělávání v ČR.

Čeští lékaři nejčastěji odcházejí do Německa a Velké Británie. Podle ČLK je to minimálně dvě stě lidí ročně, což je čtvrtina všech, kteří ten rok ukončí lékařské studium. Ministerstvo zdravotnictví ale oponuje, že počet lékařů, kteří odcházejí do ciziny, klesá. Navíc je podle něj v zahraničí běžné, aby si lékaři atestace sami platili. „Například v sousedním Slovensku je to 300 eur, v Německu od 160 až 280 eur, v ČR je to symbolická částka 3 500 korun,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. 

Odchodům lékařů čelí ministerstvo zdravotnictví tím, že přidá peníze na jejich další vzdělávání. Tento týden ministryně Dana Jurásková oznámila, že každý rok půjde ze státního rozpočtu půl miliardy korun na specializační vzdělávání zdravotníků a téměř miliarda z evropských fondů v následujících třech letech na celoživotní vzdělávání.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

„Na atestaci se připravuje 5 000 lékařů, to je zhruba každý osmý lékař v Česku. Nemají svého zástupce, který by se věnoval jejich problematice. Proto jsme se rozhodli oslovit manifestem kolegy a zorganizovat se,“ vysvětlil iniciátor manifestu Tomáš Kocourek, který se připravuje na atestaci v Brně v oboru úrazové chirurgie. Mladí lékaři chtějí o zlepšení situace vyjednávat s politiky. Když se nedomluví, jsou připraveni uspořádat i nátlakové akce.

Peníze určené na vzdělání se k mladým nedostanou

Podle ministerstva jsou vyčleněny pro následující rok peníze na specializační vzdělávání pro 2 700 zdravotníků. Peníze na celoživotní vzdělávání stačí pro 45 000 zdravotníků. Podle Kubka se ale peníze určené na vzdělávání k většině mladých lékařů vůbec nedostanou.

Tomáš Kocourek, jeden z autorů manifestu:

„Bohužel stav vzdělávání mladých lékařů v Česku nevypadá, že by bylo pro stát prioritou a investicí.“

Skupina zveřejnila v časopise ČLK Manifest stále více nespokojeného mladého lékaře pracujícího v českém zdravotnictví. Jejich požadavky se zaměřují hlavně na atestační vzdělávání. Po ukončení lékařské fakulty musejí složit atestaci, aby mohli samostatně léčit. Vadí jim, že mají platit za atestační zkoušky. Dosud byly zadarmo.

Kritizují systém atestační přípravy v Česku. I když všichni mají v prvních dvou letech společný základ a teprve od třetího roku se specializují, nemohou změnit obor, který zvolili na počátku. Ministerstvo totiž váže různou výši dotace na rezidentská místa v různých oborech - v těch, kde je největší nedostatek odborníků, jsou dotace nejvyšší.

  • Milan Kubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/820/81980.jpg
  • Česká lékařská komora autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/637/63617.jpg