Při povodních zahynulo už čtrnáct lidí

Jihlava - Letošní letní záplavy mají už čtrnáctou oběť. Je jí 53letý muž z obce Bory na Ždársku, který večer jel zkontrolovat rozvodněný rybník. Záchranáři našli jeho tělo ve výpusti. Zřejmě tam nešťastnou náhodou spadl. Předpovědi meteorologů nejsou na víkend příliš příznivé. Českem se opět přeženou silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm a silným větrem. V důsledku toho se mohou znovu krátkodobě, ale prudce rozvodnit řeky. Dnes se bouřky objeví na většině území, v sobotu hlavně v Čechách a v neděli pak na Moravě a ve Slezsku.

Muž z Borů chtěl večer zkontrolovat stav nedalekého rybníka, který měl pronajatý k chovu ryb. Domů se ale nevrátil. Jeho syn zalarmoval policii poté, co otce nenašel. Na hrázi byla pouze mužova motorka. Obecní rybník je vzdálen od Borů asi 1,5 kilometru. V místě platil nejvyšší stupeň povodňové aktivity, od rána klesl na první stupeň, tedy bdělost. V obci voda zaplavila školu, mateřskou školku i sklepy. Kvůli nebezpečí zranění a ztráty na životech velitel zásahu pátrání zastavil v 01:30, znovu začalo od dnešních 08:00. V povodí pátrali po muži i záchranáři se čluny.

Přehrada Mostiště na řece Oslavě zadržela v noci stoletou vodu. Během hodiny po bouřce se večer hladina toku zvýšila o 130 centimetrů na téměř dva metry. Mohutné přívaly deště pak zcela zaplnily dva rybníky v Těchobuzi u Pacova na Pelhřimovsku, přičemž hráz rybníka Loudal se protrhla. Hasiči museli evakuovat několik chatařů i místních a skautský tábor. Škody jsou na rybnících a místních komunikacích. Na majetku občanů voda výraznější škody nenapáchala.

Kvůli čtvrtečním bouřkám se na Děčínsku sesunuly kameny na silnici Na Výšinách a bylo nutné ji uzavřít.  

Novojičínsko hlásilo opět třetí stupeň, teď klid

Počasí o víkendu 

Výstraha meteorologů platí ode dneška do sobotních 23:00 pro Prahu a Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj. Pro Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a kraj Vysočina platí do nedělních 23:00.

Lidé na některých místech Novojičínska ještě neodklidili následky ničivých povodní a velká voda už region zasáhla znovu. Přívalové deště včera zvýšily hladinu Husího potoka ve Fulneku až na třetí povodňový stupeň a voda z potoka vytopila místní sklepy, zahrady a studny. Na několika místech podemlela silnice a 15 lidí hasiči z preventivních důvodů evakuovali. Okolo 20:00 se situace uklidnila.

Přívalové deště způsobily potíže i na jihu Čech

Na jihu Čech evakuovali hasiči kvůli večerní bouři s přívalovými srážkami dva dětské tábory poblíž Zlatého potoka na Prachaticku. Hasiči preventivně evakuovali 37 dětí a 15 dospělých. Policie v Táboře musela kvůli přívalovým srážkám uzavřít Lužnickou, Údolní a Průběžnou ulici, kde voda místy dosahovala až k 70 centimetrům.

Záplavy zasáhly i vodní vrty. V regionu je na tom nejhůře Bavorov, kde Blanice vytopila hned dva najednou. Lidé sice pitnou vodu mají, ale z místního vodojemu. Ten se ale musí doplňovat - vodu do něj dováží cisterny. Škody v Bavorově se pohybují kolem devíti milionů korun. Voda také zaplavila čističku odpadních vod ve Strunkovicích, která je odstavená. Voda poškodila i čističky v Trhových Svinech, Netolicích, Lhenicích nebo Chvalovicích, škody proto půjdou do desítek milionů korun. Statisícové škody pak hlásí i energetici.  


Hasičům usnadňuje situaci nová datábáze letních táborů

Počasí dělá starosti i pořadatelům dětských táborů, hasiči už museli evakuovat dva v jižních Čechách a po jednom u Pelhřimova a Nového Jičína. Letos ale můžou naostro využívat elektronický seznam všech tábořišť včetně jejich přesné polohy, kterou pomáhá lokalizovat systém GPS. Hasiči se tak na ohrožená místa dostanou mnohem dřív.

Hasiči mají v nové databázi přes 1900 letních táborů, využívají hlavně údaje hygieniků, kterým je musí pořadatelé hlásit. Stačí jeden klik a hasiči na monitoru vidí všechny tábory v kraji. V databázi je počet dětí a vedoucích v táboře, typ ubytování i kontakty na zřizovatele. Další klik a  tábor se objeví na mapě nebo družicovém snímku. Hasiči by chtěli mít v databázi i akce pro děti, které pořadatelé nemusí podle zákona hlásit. Stačí přitom kontaktovat nejbližší pracoviště krajskíé hygienické stanice.

Povodně 2009

  • 24. 6. intenzivní deště zvedly vodu v Moravskoslezském kraji, pak i v Olomouckém, Jihočeském, Zlínském a Královéhradeckém kraji, celkem 13 okresů, 209 obcí. Nejhůře bylo postiženo Novojičínsko, Jesenicko, Prachaticko a Strakonicko.
  • Vyžádaly si 14 obětí - 9 na Novojičínsku, 2 na Přerovsku, 2 na Jesenicku a 1 na Ždársku. 9 lidí se utopilo, 5 zemřelo na zdravotní komplikace a pozdní lékařskou péči.
  • Přes dva tisíce domů bylo poničeno, přes dvacet je nutno zdemolovat.
  • Škody zřejmě přesáhnou 5,6 miliardy korun; poškozeny byly dálnice, silnice, železnice a lesy.
  • Odhad pojišťoven hovoří o 1,5 miliardy korun na vyplacení pojistných škod.
  • Postižení lidé dostanou od MMR příspěvek na obnovu bydlení 150 000 nebo 30 000 korun, mohou využít nízkoúročené půjčky a ze Státního fondu bydlení budou moci lidé čerpat úvěry ve výši 850 000 nebo 150 000 korun podle výše škody.
  • Humanitární organizace už vybraly přes 40 milionů korun.

Nejhorší záplavy postihly Česko v letech 1997, kdy byla zasažena hlavně Morava a východní Čechy, a v roce 2002. Tehdy voda řádila nejvíc v jižních, středních a severních Čechách. Při první velké vodě zemřelo 50 lidí a škody přesáhly 63 miliard korun. O pět let později zemřelo 17 lidí a škody se vyšplhaly na 73 miliard korun.

Aktuální stav na vodních tocích můžete sledovat na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.