V ČR existuje pouze jedno krizové centrum pro týrané děti

Praha - Pro týrané a zneužívané děti existuje v České republice jen jedno specializované pracoviště - Dětské krizové centrum v Praze. Nadace Naše dítě považuje tento stav za alarmující. Zoufalý nedostatek podobných center je v ostrém kontrastu ke každoročnímu přírůstku týraných dětí. Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že by stejné typy zařízení v ostatních regionech podpořilo, nechce se však do této aktivity pouštět samo.

Krizová pomoc, diagnostika, ale hlavně systematická a dlouhodobá terapie - nutná péče, kterou týrané a zneužívané děti potřebují. Klíčová je navíc spolupráce nejen se sociálními pracovníky, ale i policií a státními zástupci. Jediné existující české centrum je ale přetížené. Jen z Prahy a okolí se každý rok stará o 3 stovky dětí. V ostatních regionech se tyto děti musí spokojit s krátkodobými útočišti. Ty však podle znalců nemají šance nahradit pravidelný ambulantní kontakt.

„Dostatečná odborná pomoc není dosažitelná pro děti, které jsou závislé na místě, kde bydlí. Nemají možnost cestovat, mají velmi komplikovanou cestu, jak se obrátit na zařízení a požádat o odbornou pomoc,“ uvedla ředitelka dětského centra Zora Dušková. Počet odhalených případů týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí v Česku neustále roste. Za posledních pět let se každý rok blíží dvěma tisícům. „Vidím celou tu situaci jako velice naléhavou, ale nemá dostatečnou prioritu, aby se jí někdo zabýval a někdo ji řešil,“ dodává šéfka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí se brání kritikám o údajné lhostejnosti a argumentuje tím, že na Dětské krizové centrum poslalo 4 miliony korun. „Zřizovatel, který si požádal o dotaci, ji dostal skoro ve stoprocentní výši. Ministerstvo taková zařízení jednoznačně podporuje,“ uvedla mluvčí Štěpánka Filipová. Pokud se najde subjekt, který by potřebné centrum v dalších regionech zřídil, ministerstvo by to podle slov svých zástupců zřejmě podpořilo. 

  • Statistika počtu týraných dětí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/968/96744.jpg
  • Zuzana Baudyšová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/968/96743.jpg