Dcera bankéře požaduje budovu ruské ambasády - využije Terezínské deklarace

Praha - Čerstvě podepsaná Terezínská deklarace vyvolává první ohlasy. Dcera židovského bankéře Jiřího Poppera Lisbeth Popperová, která se snaží získat zpátky otcovu vilu, současné sídlo ruského velvyslanectví, se s odkazem na deklaraci chystá znovu obrátit na český stát. Právnička Popperové po zkušenostech s politickou vůlí vrátit Židům zabavený majetek předpokládá, že Terezínská deklarace je jen gesto. Přesto se na ni chce odkázat.

Lisbeth Popperová se snaží žalobou domoci budov a pozemků v ceně odhadnuté právníky na jednu miliardu korun. „Obrátím se s dotazem ještě na ministra zahraničních věcí, protože on také podepsal tu deklaraci,“ říká Irena Benešová, právní zástupkyně Popperové.

Popperová žaluje český stát, zastoupený ministerstvem financí, a Ruskou federaci, jejíž zastoupení v Popperově vile sídlí. Mluvčí ambasády ale zdůrazňuje, že přes novou deklaraci jde pro Rusko v případě Popperovy vily o neměnné výsledky druhé světové války. „Tento majetek ruská strana nabyla naprosto zákonným způsobem na základě dekretu prezidenta Československa Edvarda Beneše,“ vysvětluje první tajemník ruské ambasády Vladimir Fjodorov.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Popperovu vilu daroval Beneš speciálním dekretem Sovětskému svazu hned po válce jako projev díků za osvobození. Neboť se to stalo před rokem 1948, nelze podle ministerstva financí uplatnit restituční zákony, na čemž Terezínská deklarace nic nemění. „Právní předpisy neumožňují tento případ řešit nějakou naturální nebo finanční restitucí,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Pro ministerstvo je klíčová žaloba o určení vlastnictví, kterou Lisbeth Popperová podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 6. Tam ale žaloba leží už od loňského června, podle soudu se totiž nedaří doručit žalobu všem účastníkům sporu.

Popperova vila
Zdroj: ČT24