Češi jsou druzí v počtu žádostí o azyl v Kanadě

Praha - Občané České republiky v prvním pololetí letošního roku podali v Kanadě druhý nejvyšší počet žádostí o azyl. Na prvním místě jsou Mexičané. Kanadské úřady zaregistrovaly 1720 českých žádostí, loni jich přitom bylo 861. Mexičané podali téměř 5500 žádostí. Vysoký počet žadatelů o azyl, hlavně Romů, je důvodem, proč kanadská diplomacie uvažuje o opětovném zavedení víz. Verdikt měl padnout dnes, Ottawa zatím rozhodnutí odložila. Pokud nakonec víza zavede, česká diplomacie chce situaci řešit na evropské úrovni.

Okamžité zavedení víz by vyvolalo zmatky. Cestovní kanceláře proto požádaly v otevřeném dopise velvyslanci Michaelu Calcottovi, aby Kanada termín případného zavedení víz pro Čechy oznámila nejméně 30 dní předem. Při kratší lhůtě prý hrozí chaos na trhu zájezdů do Kanady.

Podle ministra zahraničí Jana Kohouta čeští diplomaté o situaci dál vyjednávají s kanadskými partnery. Podle diplomatických zdrojů by měla Kanada rozhodnout o vízech příští úterý. „Dle mého odhadu by mělo v několika následujících dnech dojít k rozhodnutí. Nemyslím si, že by bylo na spadnutí okamžitě. Snažíme se kanadské straně vysvětlit případné negativní dopady na bilaterální vztahy nejen s EU,“ uvedl Kohout, který už kanadské straně nabídl uzavření vzájemné dohody o uznání bezpečné země původu, což by Čechům v Kanadě zkomplikovalo žádosti o azyl. Ottawa to ale zatím odmítá. Do vyjednávání zapojilo Česko i Evropskou komisi, její předseda José Barroso má na toto téma jednat s Kanaďany na okraji summitu G8 v italské Aquile.

Na kanadský záměr zavést pro Čechy víza zareagovali i někteří čeští politici, pro které je celá situace skandální a nepřijatelná. Navrhují tudíž postup koordinovat spolu s Evropskou unií. „Myslím, že je potřeba jednat s Kanaďany na úrovni EU, protože se domnívám, že to by nebylo dobré a bylo by to vlastně skandální od Kanaďanů,“ tvrdí Jiří Paroubek. Podle předsedy lidovců Cyrila Svobody by Češi měli ihned žádat členské státy EU, aby zavedly víza vůči Kanadě.

Tomio Okamura, mluvčí cestovních kanceláří:

„Vůbec nevíme, co máme dělat, kdyby byla víza zavedena ze dne na den. Bojíme se situace, že turisté nebudou moci na již zcela zaplacené zájezdy odjet. Otázkou je, kdo zaplatí případné stornopoplatky.“

Prezident Václav Klaus ale považuje takovou kritiku za příliš ostrou. Situace kolem víz by se podle něj neměla zbytečně dramatizovat a k přijímání odvetných opatření by se mělo přikročit až v poslední chvíli. Podle spoluautora studie o migraci českých Romů do Kanady Romana Krištofa je primárně náš problém, že odtud odchází občané žádat o azyl do Kanady: „Je to ale i problém kanadské strany, že jim k tomu vytváří podmínky.“ 

Víza do Kanady byla po dlouhých diplomatických jednáních zrušena teprve před dvěma roky. Pokud je Kanada nakonec opravdu znovu zavede, bude to pro české občany znamenat komplikace. Jelikož v Praze není konzulární zastoupení, je třeba víza vyřizovat ve Vídni. Co by případně Češi pro vyřízení víz potřebovali, ale odmítla kanadská ambasáda ve Vídni sdělit.

Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém. Kohout chce o informacích, podle kterých se romská emigrace stala předmětem obchodu, v nejbližších dnech hovořit s ministrem vnitra Martinem Pecinou a ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem.