Při cestách na dovolenou hrozí mikrospánek

Praha - Mikrospánek hrozí řidičům zejména v době letních dovolených, kdy vyrážejí na silnice i sváteční jezdci a snaží se ujet na jeden zátah co nejdelší trasu. Řidiči by měli vyjíždět odpočatí, naplánovat si trasu a dělat přestávky. Několikavteřinový výpadek vědomí totiž způsobí v ČR každoročně tisícovku dopravních nehod. Ve většině případů samotnému mikrospánku předchází opakované snížení pozornosti, zvýšená únava a ospalost. Řidič, aniž brzdí, sjede v plné rychlosti ze silnice či vjede do protisměru, kde se čelně srazí s jiným vozem. Rady pro řidiče jsou uvedeny i na webu.

„Řidič by měl zvolit vhodnou dobu odjezdu a zjistit si podrobnosti o trase. Pokud pocítí za jízdy nával ospalosti a nemůže hned zastavit, měl by zesílit rádio, otevřít okno a osvěžit se čerstvým vzduchem. Na nejbližším vhodném místě by měl zastavit a odpočinout si,“ řekla Renata Fabelová ze spánkové poradny v Praze 3. Upozornila, že šest hodin spánku nebo méně před cestou ztrojnásobuje riziko mikrospánku.

Ideální je střídat se 

Profesionální řidiči smějí jet nepřetržitě nanejvýš 4,5 hodiny a pak musejí zařadit přestávku, řidiči amatéři žádná omezení nemají. Je ale v jejich zájmu, aby dělali zastávky podle toho, jak se cítí. Řidič by měl vystoupit z auta, protáhnout se, projít, prokrvit pohybem končetiny. Dlouhé trasy by měl jezdit raději ve dvou, aby s ním byl někdo vzhůru. Ideální je, když se může při řízení s někým střídat.

Riziko mikrospánku je podle Fabelové rozloženo nerovnoměrně. Nejrizikovější je noc, kdy je tělo nastaveno na spánek, a pak také pozdní odpoledne, kdy se většina lidí vrací z práce, je unavena po celém dni a ještě musí věnovat další pozornost řízení vozidla. „Podle průzkumu postihne mikrospánek nejspíše mladé muže, lidi pracující na směny, profesionální řidiče a lidi s neléčenými poruchami spánku, například nespavostí,“ vyjmenovala odbornice.

Za volant bez hamburgeru a v teplácích

Soustředěnost při jízdě zhoršuje také nevhodné stravování. Tučná strava zatěžuje, z tohoto pohledu je problematické stravování v provozovnách rychlého občerstvení. Únavu zvyšuje i nedostatečný pitný režim, je pít energetické nápoje a kávu. Jejich povzbuzující účinek vydrží zhruba půl hodiny až hodinu, pak ale nastává ještě větší útlum.

K únavě přispívá i nevhodné oblečení, těsné kalhoty omezují prokrvení nohou, také opasek může zbytečně stahovat. Soustředění na cestě mohou ovlivnit také léky, antidepresiva a přípravky proti alergiím utlumují.