Konzultace o českém eurokomisaři začnou v létě

Praha - Konzultace o jméně, ale především o portfoliu budoucího českého eurokomisaře by měly začít během prázdnin. Uvedl to ministr zahraničí Jan Kohout s tím, že samozřejmě respektuje domluvu velkých politických stran oznámit jméno konkrétního kandidáta za ČR do Evropské komise až po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu.

Ministr připomněl, že proces schválení navrženého staronového šéfa komise Josého Barrosa v Evropském parlamentu byl odložen na září. „To mu do jisté míry svazuje ruce, aby mohl aktivněji vstoupit do formování komise,“ poznamenal Kohout. Právě na Barrosa, jehož opětovnou nominaci do čela EK pomohla v závěru svého předsednictví EU prosadit Česká republika, diplomaté zřejmě spoléhají.

Českému premiérovi Janu Fischerovi, který podle Kohouta také o novém eurokomisaři vede konzultace, nynější neexistence shody české politické scény na osobnosti i oblasti odpovědnosti českého zástupce v nové komisi nijak nebrání v jednáních. Češi, které nyní v EK zastupuje někdejší premiér Vladimír Špidla jako komisař pro sociální problematiku, by rádi získali významnější odpovědnost. Kohout se dnes zmínil o energetice či jiné ekonomické problematice. Předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD) ministrův výčet doplnil o oblast vědy a vývoje či sociálních věcí, neboť si dovede představit Špidlovo setrvání v komisi.

Reportáž Jany Čermákové a Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Jan Kohout:

Také Kateřina Jacques (SZ) ze sněmovního výboru pro evropské záležitosti se zmínila o vědě a výzkumu jako vhodné oblasti pro budoucího českého eurokomisaře. Poslankyně ale považuje otálení s politickou shodou na kandidáta za nešťastné: „Politické rozhodnutí vyčkat až po volbách nebylo šťastné,“ řekla ČT Jacques. Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) také váhání nepovažuje za politicky prozřetelné.„Ale vzhledem k celkovému zpoždění nemusí mít ještě tak katastrofální následky,“ dodal Březina.

Možní eurokomisaři: Špidla, Telička, Švejnar, Fischer, Paroubek, Topolánek

Spekulace médií hovoří také o domluvě mezi ODS a ČSSD - že by se novým zástupcem v EK stal lídr té z těchto dvou stran, která by v říjnových volbách neuspěla, tedy Mirek Topolánek (ODS) nebo Jiří Paroubek (ČSSD). Mezi těmi, jejichž jména dosud zazněla v souvislosti s novým českým zástupcem v Evropské komisi, byli i neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar, někdejší eurokomisař Pavel Telička nebo současný předseda úřednické vlády Jan Fischer.