Torontský aktivista odmítá, že by profitoval na romské imigraci

Praha/Toronto - Česká vláda se snaží svalit vinu za odchody Romů do Kanady na údajné "bezskrupulózní manipulátory v pozadí", míní Paul St.Clair z torontského Romského komunitního centra. Právě on by podle tento týden zveřejněných závěrů loňské zprávy o pozadí romského exodu za oceán měl být jedním z nich a mít z exodu osobní prospěch. St.Clair ale dnes taková obvinění odmítl. Proti informacím se ohradil i předseda kanadské Rady pro přistěhovalectví a uprchlíky (IRB) Brian Goodman, která o azylech rozhoduje.

Kanada kvůli zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl z ČR, v naprosté většině Romů, zřejmě v pondělí oznámí obnovení vízové povinnosti zrušené v roce 2007. Čeští diplomaté stále pokračují v horečné snaze vízovou povinnost odvrátit, nejsou však příliš optimističtí.

Roman Krištof, bývalý ředitel kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské komunity, vypracoval pro jednu státní instituci loni na podzim zprávu o pozadí už tehdy vzrůstajícího počtu romských žadatelů o azyl v Kanadě. V dokumentu, jehož závěry má ČTK k dispozici, jako „prospektorku“ azylové migrace přímo jmenuje bývalou studentku romistiky Karolínu Bánomovou, která v Kanadě získala azyl v roce 1997, a právě Paula St.Claira. Bánomová se proti Krištofovým výrokům v českém tisku už ohradila v internetovém prohlášení.

Šéf IRB Brian Goodman:

„IRB neplatí žádným osobám, aby zastupovaly žadatele o azyl. Nejdůležitější však je, že jakékoliv nařčení z toho, že naši pracovníci jsou jakkoliv ovlivňováni těmi, kteří se snaží zneužít našeho systému, jsou zcela nepravdivá.“

„Že bychom na tom Karolína a já vydělávali, to je úplný nesmysl. Diskutujeme, jak se s takovými nepodloženými obviněními vypořádat skrz kanadské nebo české soudy,“ uvedl St.Clair. Podle zprávy St.Clair pracuje jako poradce Rady pro přistěhovalectví a uprchlíky, která rozhoduje o udělení kanadského azylu, a zároveň radí azylantům, jak při slyšeních vhodně odpovídat. Krištof, který v Kanadě se St.Clairem hovořil, také upozornil, že IRB na zastupování žadatele o azyl přispívá několika tisíci kanadskými dolary. Šéf rady Goodman to ale popřel. Peníze na zastupování žadatelů o azyl jsou poskytovány z rozpočtu kanadské provincie Ontario.