Spor o spojnici Liberce a Hradce Králové pokračuje

Liberec - Spor o stavbu rychlostní silnice R 35, která má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc, pokračuje. Liberečtí radní se již potřetí pokusí určit trasu, která má spojit Liberec s Jičínem. Ve hře jsou tři varianty - ta nejkratší, naplánovaná přes chráněnou krajinnou oblast Český ráj, dlouhodobě vzbuzuje rozpory. Ochránci přírody a ekologičtí aktivisté se obávají, že liberecká radnice bude tuto trasu preferovat.

Liberecký kraj může vybírat ze tří tras: tzv. super-severní trasa vede do Jičína Podkrkonoším přes Rychnov u Jablonce nad Nisou a Semily je nejnáročnější a nejdražší. Nejdelší a ekologicky nejšetrnější jižní trasa vede přes Mnichovo Hradiště a Sobotku. Jablkem sváru je nejkratší, severní trasa přes Turnov, která se nejvýrazněji dotkne Českého ráje. Rozhodnutí by mohlo padnout ještě letos.

Ochranáři viní Liberecký kraj z toho, že otevírá diskusi o volbě trasy s předem určeným rozhodnutím pro trasu přes Český ráj. „Ač veřejně tvrdí, že nemají dosud vybráno a že žádnou trasu nepreferují, pravdou je podle mě pravý opak,“ řekl mluvčí Koalice S.O.S. Český ráj Markéta Kovaříková. Podle kraje jsou ale ve hře stále všechny tři varianty.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Problém jižní trasy? Vede přes střední Čechy

Podle zpracovatele studie variant silnice R 35 Milana Kolouška je každá z tras realizovatelná, další odborníci upozorňují, že každá trasa také má svá pro a proti. Problémem jižní varianty, kterou preferují ochránci přírody, je totiž její vedení. Částí zasahuje i na území Středočeského kraje, s nímž by kraj Liberecký musel v případě, že se rozhodne pro jižní trasu, jednat.

Právě jižní trasu podporují i aktivisté. Vyhýbá se totiž nejen Českému ráji, ale i Krkonoším, které by mohla ohrozit trasa super-severní. „Sám zpracovatel hodnotí jižní koridor jako nejpřijatelnější z hlediska životního prostředí,“ upozornila Kovaříková.