Práce na Jižní spojce končí, dopravě se tu uleví

Praha - Dopravě na pražské Jižní spojce by se mělo ulevit, protože v ulici 5. května na severojižní magistrále dnes silničáři skončili s frézováním povrchu vozovky. Komplikace lze asi hlavně v příštích dnech očekávat v souvislosti s uzavírkou jiné pražské dopravní tepny - Veletržní ulice. Ta se dnes až do 20. srpna uzavřela kvůli opravě parovodu.

Nájezd z Jižní spojky na brněnskou dálnici byl ještě před polednem zaplněn vozy, po jedné hodině už tu projížděly bez omezení. Silničáři v poledne skončili s opravou, ale z původně plánovaného frézování dalšího pruhu již upustili. „Dohodli jsme se, že vzhledem k těm uzavírkám odložíme práci na srpen nebo na příští rok,“ řekl ČT ředitel Technické správy komunikací hl. m. Prahy Luděk Doležal.

Silnice ve Veletržní ulici je uzavřená mezi třídou Dukelských hrdinů a Letenským náměstím. Podle informací z magistrátu již nezbývalo jiné řešení kvůli zcela havarijnímu stavu parovodu. Připraveny jsou tu objížďky, které by kapacitu Veletržní měly vyrovnat.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát také uvedl, že objížďka ve směru východ - západ povede Argentinskou, po nábřeží do Letenského tunelu, respektive Chotkovou ulicí. Objízdná trasa ve směru severozápad - východ pak Letenským tunelem přes Štefánikův most na pravý břeh Vltavy a na magistrálu. Cestující ve směru západ - východ by měli jet buď Chotkovou ulicí na levý břeh Vltavy, nebo Letenským tunelem na pravý břeh Vltavy a přes Hlávkův most zpět do Argentinské. Na Letné se kvůli uzávěře Veletržní změní také systém tamních jednosměrek.

Problémy mají o dovolených i v dalších evropských zemích

Sezóna dovolených přináší problémy také na evropských silnicích. Dopravní zácpy hlásí mimo jiné Chorvatsko. Na tahu ze Záhřebu do Splitu se před tunelem Svety rok vytvořila kolona dlouhá víc než 10 kilometrů a ve Švýcarsku se na několik hodin úplně zastavil provoz před Gotthardským tunelem. Dlouhé frotny byly i na řadě míst Francie a Rakouska, zejména pak na dálnici A10 u Tauernského tunelu.

Zácpy v Evropě
Zdroj: ČT24